16.5.22

Η Δανία επέβαλλε καταναγκαστική αντισύλληψη στη Γροιλανδία μέχρι τη δεκαετία του ‘70


Η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας Nuuk: Οι μισές από όλες τις γόνιμες γυναίκες στο νησί της Αρκτικής λέγεται ότι έχουν επηρεαστεί
.
Φωτογραφία: Martin Zwick / UIG / IMAGO

Το πρόσφατο αποικιακό παρελθόν της Δανίας έρχεται πάλι στο φως στη χώρα. Μόνο λίγες εβδομάδες αφότου η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρκσεν ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από αρκετούς Γροιλανδούς επειδή αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους ως παιδιά (κοινώς παιδομάζωμα)  τη δεκαετία του 1950 και υιοθετήθηκαν με τη βία στη Δανία , τώρα διατυπώνονται νέες κατηγορίες.

Σύμφωνα με έρευνα του Danmarks Radio  , η Κοπεγχάγη όχι μόνο απήγαγε παιδιά από τη Γροιλανδία από την αρκτική πατρίδα τους, αλλά επίσης απέτρεπε συστηματικά τις γεννήσεις - μέχρι τη δεκαετία του 1970. Μιλάμε για αντισυλληπτικά, ορισμένα από τα οποία επιβάλλονται στον κυρίως ιθαγενή πληθυσμό.

Οι σπείρες λέγεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες στη Γροιλανδία – σε πολλές περιπτώσεις παρά τη θέληση τους. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, πολλές μαθήτριες στη χώρα εμφύτευσαν το αντισυλληπτικό από σχολικό γιατρό σε ηλικία 14 ή 15 ετών.


Για να μειωθεί το  αποικιακό κόστος της Γροιλανδίας;


Γίνεται λόγος για 4.500 χορηγούμενες σπείρες μεταξύ 1966 και 1975. Πολλοί από αυτούς που επλήγησαν υπέστησαν σωματικά και ψυχικά τραύματα. Με συνολικά περίπου 20.000 Γροιλανδέζες στα 60 τους, έως και οι μισές από όλες τις γόνιμες γυναίκες στο νησί θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί.

Ο  φόβος για υψηλότερο κόστος στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, σχολεία ή κλινικές στη Γροιλανδία λέγεται ότι ήταν ο λόγος. Υπήρχε επίσης ο στόχος της πρόληψης ανεπιθύμητων ή παράνομων κυήσεων μεταξύ νεαρών γυναικών της Γροιλανδίας.

Η Aki-Matilda Høegh-Dam, η οποία είναι μέλος του κοινοβουλίου της Δανίας στην Κοπεγχάγη με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γροιλανδίας Siumut από το 2019, εξέφρασε την οργή της μετά τη δημοσίευση της έρευνας. 

«Συνορεύει με τη γενοκτονία», είπε, σύμφωνα με τη γροιλανδική εφημερίδα Sermitisiaq.


Η πρωθυπουργός Mette Frederiksen με την Helene Thiesen, η οποία απελάθηκε στη Δανία το 1951

Η πολιτικός ζητά διευκρίνιση για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τις θεραπείες εκείνη την εποχή και ποιος έθεσε ως στόχο τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη Γροιλανδία. Η ζημιά που προκλήθηκε από αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας, Naalakkersuisut, απαιτεί επίσης έρευνα, σύμφωνα με τον Sermitsiaq  . 

«Για να ξέρουμε τι συμβαίνει», δήλωσε η υπουργός Mimi Karlsen  με αρμοδιότητα τα παιδιά, τη νεολαία, τις οικογένειες και την υγεία στη Γροιλανδία. «Είναι μια δύσκολη αλλά απαραίτητη ιστορία που πρέπει να βγει στο φως».

Ο υπουργός Υγείας της Δανίας Magnus Heunicke είπε στο Danmarks Radio ότι ήθελε να ξεκινήσει έρευνα. Ο σοσιαλδημοκράτης έκανε λόγο για μια «βαθιά προβληματική πρακτική υγείας που είναι εντελώς ακατανόητη από τη σημερινή οπτική γωνία». Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ακριβείς πληροφορίες για τα γεγονότα.

spiegel.de

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: