22.11.21

Κλιματική αλλαγή: Τι ισχυρίζονται οι αρνητές και οι σκεπτικιστές;Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη για να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ισχυρισμοί και ψέματα κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα.

Διερευνητική ομάδα του BBC

Εξετάσαμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς ισχυρισμούς του περασμένου έτους, για να δούμε τι μπορούν να μας πουν για τη φύση της άρνησης της κλιματικής αλλαγής σήμερα.

Ισχυρισμός ότι ο ήλιος θα κρυώσει και θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή

Ορισμένοι έχουν από καιρό διατυπώσει τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία τον περασμένο αιώνα είναι απλώς μέρος του φυσικού κύκλου της Γης και όχι αποτέλεσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.


Τους τελευταίους μήνες, είδαμε μια νέα εκδοχή αυτής της συζήτησης.

Υπάρχουν χιλιάδες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διαβάστηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τον περασμένο χρόνο, που υποστηρίζουν ότι ο «ελάχιστος κύκλος» του ήλιου (η περίοδος της πιο αδύναμης δραστηριότητάς του) θα οδηγήσει σε φυσική μείωση της θερμοκρασίας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Αλλά τα στοιχεία δεν το δείχνουν καθόλου.

Ο ελάχιστος κύκλος του ήλιου είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν η ενέργεια που εκπέμπεται από τον ήλιο μειώνεται στο πλαίσιο του φυσικού του κύκλου.

Μελέτες δείχνουν ότι ο ήλιος θα περάσει την πιο αδύναμη φάση του κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της θερμοκρασίας που δεν θα ξεπεράσει τους 0,1 ή τους 0,2 βαθμούς Κελσίου το πολύ.

Αυτή η πτώση δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να αντισταθμίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, η οποία έχει ήδη φτάσει τους 1,2 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία διακόσια χρόνια, και αυτή η άνοδος είναι πιθανό να φτάσει τους 2,4 βαθμούς μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Γνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις της θερμοκρασίας δεν προκαλούνται από αλλαγές στον φυσικό κύκλο του ήλιου, επειδή το στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη γίνεται όλο και πιο ζεστό, ενώ το στρώμα κοντά στον ήλιο - γνωστό ως στρατόσφαιρα - γίνεται πιο κρύο.

Η θερμότητα που υποτίθεται ότι διαφεύγει από την επιφάνεια της Γης και φτάνει στη στρατόσφαιρα παγιδεύεται σήμερα στο κατώτερο στρώμα από την επίδραση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ανθρώπινη καύση καυσίμων.

Εάν η αλλαγή της θερμοκρασίας στον πλανήτη προκλήθηκε από αλλαγές στον ήλιο, ολόκληρη η ατμόσφαιρα θα είχε αυξηθεί (ή θα ήταν πιο κρύα) ταυτόχρονα.

Ο ισχυρισμός για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι καλό πράγμα

Υπάρχουν διάφορες δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα κάνει ορισμένες περιοχές πιο κατοικήσιμες και ότι το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη.

Αυτές οι δημοσιεύσεις συνήθως δηλώνουν σκόπιμα ορισμένα γεγονότα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους, ενώ αγνοούν οποιαδήποτε άλλα γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς.


Πλημμύρες στις Μαλδίβες

Για παράδειγμα, είναι αλήθεια ότι ορισμένα μη κατοικήσιμα μέρη στον κόσμο που είναι πολύ κρύα μπορεί να γίνουν ευκολότερα να ζεις για κάποιο χρονικό διάστημαΑλλά η άνοδος της θερμοκρασίας στα ίδια μέρη θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης και την ικανότητα καλλιέργειας των εδαφών.

Εν τω μεταξύ, άλλα μέρη του κόσμου θα γίνουν ακατοίκητα λόγω της άνοδος της θερμοκρασίας και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπως οι Μαλδίβες, η χαμηλότερη χώρα στον  κόσμο.

Ναι, ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από ακραίο ψύχος μπορεί να μειωθεί

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Nature, περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από το κρύο παρά από τα κύματα καύσωνα μεταξύ 2000 και 2019.

Ωστόσο, αναμένεται ότι η αύξηση του αριθμού των θανάτων που προκαλούνται από τη ζέστη θα ισούται με τον αριθμό των ανθρώπων που θα επιβιώσουν από το κρύο.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή λέει ότι, γενικά, «οι κίνδυνοι για την υγεία και οι κίνδυνοι απώλειας μπλε πόρων αναμένεται να αυξηθούν παγκοσμίως με την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό.

Οι κίνδυνοι από την επανειλημμένη έκθεση σε ακραία κύματα καύσωνα υπερτερούν των όποιων μικρών οφελών που μπορεί να αποκομίσουν ορισμένα μέρη από τις λιγότερες κρύες μέρες.

 

Ο ισχυρισμός ότι η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα κάνει τους ανθρώπους φτωχότερους

Ένας κοινός ισχυρισμός από τους πολέμιους της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη και επομένως η μείωση της χρήσης τους αναμφίβολα θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει το κόστος ζωής, βλάπτοντας έτσι τους φτωχότερους.

Το Μπαγκλαντές είναι χώρα που θα επηρεαστεί άμεσα από την κλιματική αλλαγή

Τα ορυκτά καύσιμα επέτρεψαν στους ανθρώπους να χειρίζονται αυτοκίνητα και εργοστάσια και να αναπτύξουν τεχνολογία, επιτρέποντάς τους κατά τον περασμένο αιώνα να κάνουν πράγματα με ταχύτητα που ήταν αδύνατη πριν και σε μια κλίμακα που κανείς δεν είχε φανταστεί στο παρελθόν. Αυτό με τη σειρά του έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παράγουν περισσότερα προϊόντα, να αγοράζουν και να πουλούν περισσότερα αγαθά και να γίνονται  πλούσιοι.

Αλλά η διακοπή της χρήσης άνθρακα δεν σημαίνει επιστροφή στην εποχή των καροτσιών που έλκονταν από ζώα ή των χειροκίνητων μηχανών - τώρα έχουμε άλλες τεχνολογίες που μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα.

Σε πολλά μέρη, η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές - που παράγεται από αιολική ή ηλιακή ενέργεια - είναι πλέον φθηνότερη από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Από την άλλη πλευρά, μελέτες προβλέπουν ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2050, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 18%, επειδή οι φυσικές καταστροφές θα βλάψουν σοβαρά ζωές, επιχειρήσεις, κτίρια και προμήθειες τροφίμων.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτών των ζημιών θα είναι στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Τι θέλουν οι φτωχότερες χώρες από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα;

Ο ισχυρισμός ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι αναξιόπιστη

Νωρίτερα αυτό το έτος, παραπλανητικές δημοσιεύσεις που ισχυρίζονταν ότι η εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άφησαν το Τέξας στο σκοτάδι, όταν μια μεγάλη βλάβη στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας των ΗΠΑ άφησε τους κατοίκους να ζουν στο σκοτάδι και το κρύο για λίγες μέρες.

Αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία μεταδόθηκαν επίσης από συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγόρησαν τις ανεμογεννήτριες για αυτό που συνέβη, ένας αβάσιμος  ισχυρισμός.

Οι μαζικές διακοπές ρεύματος συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της χαμηλής απόδοσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της κακής διαχείρισης της διαδικασίας διανομής», λέει ο John Gloyas, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Dharam.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πτηνά...

 Ο ισχυρισμός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκαλούν διακοπές ρεύματος είναι ανοησία... Η Βενεζουέλα έχει τεράστια ποσότητες πετρελαίου. Ωστόσο υπόκειται σε συνεχείς διακοπές.

Σύμφωνα με την Jenny King, της IDS Global Research, η δαιμονοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μια «πρωταρχική γραμμή επίθεσης για όσους θέλουν να συνεχίσουν να βασίζονται και να συντηρούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι επικριτές των προγραμμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχυρίζονται επίσης ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτά σκοτώνει πουλιά και νυχτερίδες, αγνοώντας μελέτες που δείχνουν ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν πολλά περισσότερα ζώα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν ορισμένα στοιχεία της άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών.

Αλλά,  σύμφωνα με το London School of Economics' Institute for Climate Change and Environment Studies, «σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη διατήρηση της φύσης, τα οφέλη από τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην άγρια ​​ζωή υπερτερούν των κινδύνων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τα σωστά κριτήρια σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής επιλογή τοποθεσιών (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

BBC

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 Δεν υπάρχουν σχόλια: