18.10.20

Το άγαλμα του Άτλαντα θα στηθεί πάλι σε αρχαιοελληνικό ναό στη Σικελία

 


Οκτώβριος 18, 2020.

Ο Άτλας, ο προ-Ολύμπιος  Έλληνας θεός, είναι αυτός που έφερε στους ώμους την Ουράνια Σφαίρα.  Σε μια  πολύ γνωστή αρχαιολογική περιοχή, στη νότια Ιταλία, το αρχαίο άγαλμα του Άτλαντα θα αποκατασταθεί στην αρχική του θέση.

Το άγαλμα του Άτλαντα ανακαλύφθηκε πεσμένο στο έδαφος, βρέθηκε σε έναν από τους ελληνικούς ναούς του Αγκριτζέντο, στη Σικελία.

Το τεράστιο, «ανακατασκευασμένο» άγαλμα του Άτλαντα θα σταθεί σύντομα ξανά, για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, μπροστά σε έναν φημισμένο δωρικό ναό αφιερωμένο στον Δία.

Η γνωστή κοιλάδα των Ναών της Σικελίας βρίσκεται ακριβώς έξω ​​από τα όρια της πόλης του σύγχρονου Αγκριτζέντο. Αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO περιέχει πολλά ερείπια ελληνικών λατρευτικών τόπων που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ.

Το ανακατασκευασμένο άγαλμα του Άτλαντα έχει ύψος περίπου 8 μέτρα ύψος και χρονολογείται  από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Ήταν ένα από πολλά άλλα αγάλματα του Άτλαντα που κάποτε υποστήριζαν τη δομή ενός ναού αφιερωμένου στον Δία.

Αυτός ο ναός πιστεύεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος που χτίστηκε ποτέ σε δωρικό ρυθμό. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω πολέμου και σήμερα βλέπουμε τα ερείπιά του.


Ο Άτλαντας νικήθηκε από τους Νέους Ολύμπιους Θεούς


Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Άτλας ήταν ένας Τιτάνας, ένας από τους προ-Ολύμπιους  θεούς της αρχαίας Ελλάδας.

Οι Τιτάνες, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ανατράπηκαν από τους Ολύμπιους θεούς με επικεφαλής τον Δία, σε έναν πόλεμο γνωστό ως Τιτανομαχία. Μετά την ήττα των Τιτάνων, ο Άτλας αναγκάστηκε να μεταφέρει τον κόσμο στους ώμους του για πάντα.

Το άγαλμα του Άτλαντα είναι ένα από τα πιο φημισμένα στο αρχαιολογικό πάρκο του Αγκριτζέντο, όπου ήταν θαμμένο επί αιώνες.

Το έργο αποκατάστασης του αγάλματος του Άτλαντα αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου ανοικοδόμησης για τον περίφημο δωρικό ναό της περιοχής αφιερωμένο στον Δία.

«Η επανεγκατάσταση του αγάλματος του Άτλαντα είναι το αποκορύφωμα μιας πιο ολοκληρωμένης αποκατάστασης [του ναού]»,  είπε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου Roberto Sciarratta, στην ‘Greece High Definition’.

  Θα σταθεί όρθιο, μπροστά  από τον Ναό του Δία.

 Ο Sciarratta είπε  ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο «έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως φύλακας της δομής που είναι αφιερωμένη στον πατέρα των θεών».

 


Στοιχεία από την ιστοσελίδα Ancient Origins

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

 Δεν υπάρχουν σχόλια: