30.8.20

Η Καλιφόρνια προτίθεται να πληρώσει αποζημιώσεις στους απογόνους των σκλάβων

 


Αύγουστος 30, 2020.

Νέα Υόρκη.

Η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εννέα γερουσιαστών για την επίλυση του ζητήματος της αποζημίωσης των αφροαμερικανών απογόνων των σκλάβων, αυτό ανέφερε το Σάββατο το Associated Press (AP).


Σύμφωνα με δημοσίευμα, το ανώτατο σώμα του νομοθετικού σώματος της Καλιφόρνιας το Σάββατο με 33 ψήφους υπέρ και τρεις κατά ενέκρινε το ψήφισμα για τη σύσταση της παραπάνω ομάδας. 

Τώρα το ψήφισμα τίθεται σε ψηφοφορία στη βουλή πριν από την αναχώρηση της νομοθετικής συνέλευσης για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 31 Αυγούστου.

 Εάν εγκριθεί, η ομάδα-στόχος θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά αυτό το ζήτημα και, έως τον Ιούλιο του 2023, να καθορίσει τον τύπο και το ποσό των αποζημιώσεων στους απογόνους των σκλάβων.


Ένας από τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας είναι ο γερουσιαστής Χόλι Μίτσελ (Δημοκρατικός από το Λος Άντζελες). 

Πιστεύει ότι ακόμη και πριν από τον εμφύλιο πόλεμο (1861-1865) οι αρχές της Καλιφόρνιας ανέλαβαν νομική δράση για να παρατείνουν τη διατήρηση της δουλείας στις νότιες πολιτείες. 

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή, μία από τις συνέπειες της δουλείας ήταν ο υψηλός αριθμός ανέργων, άστεγων, και κατάδικων μεταξύ Αφροαμερικανών, καθώς και η χαμηλή ακαδημαϊκή τους μόρφωση.

 

Η Συνομοσπονδία των νότιων κρατών υπήρχε στην επικράτεια των σύγχρονων Ηνωμένων Πολιτειών από το 1861 έως το 1865.

  Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στρατιώτες του Νότου, που ονομάζονταν ομόσπονδοι, πολέμησαν με τους Βόρειους. Έχασαν τον πόλεμο και η δουλεία καταργήθηκε.

Μετά το τέλος του πολέμου, αγάλματα των ηγετών της Συνομοσπονδίας ανεγέρθηκαν σε πολλές νότιες πολιτείες και παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Πολλοί στις ΗΠΑ τα θεωρούν ως μνημεία ρατσισμού. Οι υποστηρικτές της διατήρησης των συμβόλων και των ονομάτων που σχετίζονται με τις Συνομοσπονδίες, τα θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της χώρας.

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: