4.9.19

Καζακστάν: Το Κοινοβούλιο σταμάτησε το κυριλλικό και καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο


Σεπτέμβριος 4, 2019.


Από την έναρξη της νέας περιόδου της Συνέλευσης, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου του Καζακστάν άρχισε να χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο αντί του κυριλλικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Tass.


Όλες οι επιγραφές στο κτήριο και όλα τα ονόματα των βουλευτών θα παρουσιάζονται με λατινικούς χαρακτήρες, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου. Το κείμενο του μηνύματος, όμως, είναι γραμμένο στην τρέχουσα διάταξη.


Στις 26 Οκτωβρίου 2017, η τότε πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, υπέγραψε διάταγμα για την αλλαγή της γλώσσας του Καζακστάν από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο. Ανατέθηκε στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το διάταγμα σε μια μεταβατική περίοδο έως το 2015. Το νέο αλφάβητο αποτελείται από 32 γράμματα και ορισμένα είναι με διακριτικά.Η γλώσσα της χώρας στο σύνολό της είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Επίσημες γλώσσες είναι δύο, η τοπική και η ρωσική και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίδια τα παιδιά επιλέγουν τη γλώσσα που θα θέλουν να μάθουν, οι περισσότεροι κάτοικοι ομιλούν άπταιστα και τις δύο γλώσσες.Η απομάκρυνση του κυριλλικού αλφαβήτου έχει ως στόχο την εύρεση της ταυτότητας του λαού του Καζακστάν, όπως αναφέρεται. Αρκετές γειτονικές ασιατικές χώρες άλλαξαν τα αλφάβητά τους, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.


Οι περισσότεροι πολίτες του Καζακστάν, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί στην αλλαγή αυτή και δεν βλέπουν κάποια σημασία ή όφελος για αυτούς. 


dnes.dir.bg


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: