16.8.19

Ο Τραμπ ενδιαφέρεται να αγοράσει την Γροιλανδία από τη ΔανίαΑύγουστος 16, 2019.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, όπως έγραψε  η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται σε ανώνυμους νυν και πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.


Σύμφωνα με πηγές ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να «διερευνήσουν την ιδέα της αγορά του μεγαλύτερου νησιού στη γη».


Ο Τραμπ έχει δείξει ενδιαφέρον για την Γροιλανδία λόγω των φυσικών πόρων της και της γεωπολιτικής της σημασίας. Πιθανά κίνητρά του είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αρκτική  ακολουθώντας τον τρόπο αγοράς της Αλάσκας από τη Ρωσία τον 19ο αιώνα.


Ο Τραμπ είπε στους συνεργάτες του ότι η Δανία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, λόγω του γεγονότος ότι το Βασίλειο έχει μεγάλη επικράτεια. 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί τη Δανία στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Ο Λευκός Οίκος και η Δανία μέχρι στιγμής δεν σχολίασαν τις αναφορές της Wall Street Journal, ωστόσο το CNN επικαλούμενο τις δύο ανώνυμες πηγές, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα.


Η Γροιλανδία, ως αυτόνομη περιοχή της Αρκτικής, λαμβάνει από τη Δανία ετήσιες επιδοτήσεις  περίπου 560 εκατομμυρίων δολαρίων- περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της.


Το Ασοσιέιτεντ Πρες υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν το μεγαλύτερο νησί της Γης το 1946 προσφέροντας στη Δανία 100 εκατομμύρια δολάρια.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: