7.7.19

Σε αλβανικό χωριό στην Ουκρανία τοποθετήθηκε η προτομή του ΣκεντέρμπεηΙούλιος7, 2019. 22:31

Στο χωριό Καρακούρτι της Ουκρανίας  οι Αλβανοί κάτοικοι τίμησαν τον εθνικό ήρωα της Αλβανίας, Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη.Η αλβανική κοινότητα του Καρακούρτι,  κατά τη διάρκεια τοπικής γιορτής,  τίμησε τον Σκεντέρμπεη με την αποκάλυψη της προτομής του στο κέντρο του χωριού,  που κατοικείται εδώ και 200 χρόνια από αλβανικό πληθυσμό.


Οι Αλβανοί της Ουκρανίας που υπολογίζονται σε 2.500 αναφέρουν ότι έφθασαν σε αυτήν τη χώρα πριν από διακόσια χρόνια φεύγοντας, κυνηγημένοι από τους Οθωμανούς, κυρίως από την περιφέρεια της Κορυτσάς.


Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς συνεννοούνται ακόμη με την αλβανική γλώσσα.

 Η δήμαρχος Έλενα Ζέτσεβα, εξ ονόματος όλων των κατοίκων εξήρε τη δημιουργία της προτομής του χριστιανού εθνικού ήρωα των Αλβανών, Γκιέργκι Καστριότι και υπογράμμισε τη σημασία αυτού του έργου για  την ενίσχυση της ενότητας των Αλβανών με τη μητέρα πατρίδα.


Το αλβανικό υπουργείο της Διασποράς έχει προσφέρει στην αλβανική κοινότητα σχολικά βιβλία και έναν δάσκαλο για την εκμάθηση της αλβανικής, καθώς και μια ομάδα χορευτών που θα καθίσουν μερικές ημέρες διδάσκοντας αλβανικούς παραδοσιακούς χορούς.


Gazeta Express
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: