29.5.19

Η Νορβηγία επιδιώκει την ισότιμη αντιπροσώπευση των γυναικών στο ΙσλάμΜάιος 29, 2019.

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα τζαμιά στο Όσλο δεν έχουν γυναίκες ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αξιωματούχοι της πόλης προτίθενται να διορθώσουν αυτήν την ανισότητα με την καθιέρωση ποσοστώσεων, απειλώντας να αποσύρουν την κρατική οικονομική στήριξη όπως ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Νορβηγίας.Το Νορβηγικό Εργατικό Κόμμα ζήτησε ποσοστώσεις ισότητας των φύλων στα συμβούλια των τζαμιών για να διορθωθεί η ισορροπία μεταξύ των φύλων. Σύμφωνα με τη νορβηγική νομοθεσία, οι γυναίκες πρέπει να αποτελούν το 40% τουλάχιστον των μελών του διοικητικού συμβουλίου.


Σήμερα, το 71,6% των νορβηγικών τζαμιών δεν έχουν γυναίκες μέλη του διοικητικού συμβουλίου παρά το γεγονός ότι έλαβαν σχεδόν 170 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (20 εκατομμύρια δολάρια) από κρατικές ενισχύσεις.


Στα τέσσερα μεγαλύτερα τζαμιά του Όσλο, παρά τα 23.221  μέλη, κανένα μέλος των συμβουλίων δεν είναι γυναίκα.


 «Θα χάσουν τις κρατικές ενισχύσεις εάν δεν υπάρχουν τουλάχιστον το 40% των γυναικών στα συμβούλιά τους. Αυτό δεν είναι ιδιωτικό θέμα, το κράτος επιχορηγεί  με 400 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες για τη στήριξη των θρησκευτικών κοινοτήτων. Πρέπει να το απαιτήσουμε αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος του Όσλο, Ραϊμόντ Γιόχανσον του Εργατικού Κόμματος.


Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια σαφή παραβίαση των νορβηγικών κατευθυντήριων γραμμών για την ισότητα των φύλων. 

Η νορβηγική νομοθεσία προβλέπει την κατανομή των φύλων σε διάφορους τύπους συμβουλίων, δημόσιων και ιδιωτικών. Σε μεγάλα συμβούλια με δέκα ή περισσότερα μέλη, τα δύο φύλα πρέπει να εκπροσωπούνται τουλάχιστον κατά 40%.


Στο μεταξύ, το συνολικό ποσοστό γυναικών σε όλα τα νορβηγικά τζαμιά όπως έδειξε έρευνα είναι μόλις οκτώ τοις εκατό ή 68 γυναίκες από τα 845 μέλη των διοικητικών συμβουλίων.


Αντίθετα, το 59% των μελών των διοικητικών συμβουλίων της Νορβηγικής Εκκλησίας είναι γυναίκες. Ο Γιόχανσεν πιστεύει ότι οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί και πρέπει να διορθωθούν.


makfax.com.mk


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: