26.4.19

Ο κωδικός πρόσβασης 123456 χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπουςΑπρίλιος 26. 2019.

Λονδίνο.

Μελέτη του Βρετανικού Εθνικού Κέντρου για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο δείχνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης που είναι πολύ εύκολο να αποκαλυφθούν, όπως είναι  το «123456» και είναι ένα από τα πλέον διαδομένα Password.Πολλοί Βρετανοί χρησιμοποιούν το όνομα του της αγαπημένης τους ποδοσφαιρικής ομάδας ως κωδικό τους, όπως Liverpool.


Η έρευνα βοήθησε να διαπιστωθεί ότι η έλλειψη γνώσης στους χρήστες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο.


Από το Κέντρο λένε ότι για έναν ασφαλή κώδικα πρόσβασης, δεν πρέπει να περιέχονται στοιχεία που σχηματίζουν γνωστές λέξεις ή αριθμούς που αναφέρονται σε αυτούς, όπως η ημερομηνία γέννησής τους.


Στην έρευνα του Κέντρου αναλύθηκαν βάσεις δεδομένων προς το δημόσιο για να δούνε ποιες λέξεις ή φράσεις και συνδυασμοί χαρακτήρων χρησιμοποιούνται από τους χρήστες των ηλεκτρονικών δοσοληψιών.


Ο πιο συνηθισμένος κωδικός είναι ο 123456, εμφανίζεται πρώτος  στη χρήση των 23 εκατομμυρίων κρυπτογραφημένων κωδικών πρόσβασης.


Δεύτερος πιο δημοφιλής συνδυασμός είναι το 123456789, που δεν είναι καθόλου δύσκολο να εντοπιστεί.


Επίσης, μεταξύ των πέντε πιο γνωστών κωδικών πρόσβασης είναι ο 1111111.


Οι κάτοχοι λογαριασμών που χρησιμοποιούν συχνά το διαδίκτυο για τα προσωπικά τους δεδομένα έχουν συνήθως κωδικούς πρόσβασης ονόματα ποδοσφαιρικών ομάδων και μουσικών συγκροτημάτων που είναι κοινός σε εκατομμύρια ανθρώπους.


«Οι χρήστες των ηλεκτρονικών δεδομένων που χρησιμοποιούν γνωστές λέξεις ή αριθμός σειράς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο διαρροής και υποκλοπής», λέει ο Ιάν Λεβί διευθυντής του Κέντρου, σύμφωνα με το BBC.


«Δεν υπάρχει προστασία στα ευαίσθητα δεδομένα με κάτι που κανείς μπορεί εύκολα να μαντέψει χτυπώντας 50 κωδικούς, όπως ένα προσωπικό όνομα, το όνομα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας ή ενός αγαπημένου συγκροτήματος ή ένα όνομα συγγενικού περιβάλλοντος», πρόσθεσε.


Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για την εμπιστοσύνη και τους φόβους τους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Περίπου το 42% των ερωτηθέντων φοβούνται ότι ενδέχεται να χάσουν χρήματα λόγω απάτης στο Διαδίκτυο και μόνο το 15% να γνωρίζει πώς να προστατευθεί.


Ο ειδικός ασφαλείας Τρόι Χαντ, ο οποίος έχει μια βάση δεδομένων που αναφέρεται σε χρήστες που έχουν υποστεί ζημία στο διαδίκτυο, λέει ότι η επιλογή ενός καλού κωδικού πρόσβασης είναι «το καλύτερο μέτρο», που μπορούν να κάνουν όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για σοβαρές προσωπικές τους υποθέσεις.


«Συνήθως δεν δίνουμε προσοχή στα πιο σοβαρά ζητήματα, όπως οι κωδικοί πρόσβασης», λέει και προσθέτει «οι χρήστες για να έχουν μια ασφαλή επικοινωνία θα πρέπει να επιλέγουν με μεγάλη προσοχή τους κωδικούς πρόσβασης».Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: