28.3.19

Το ‘Σουλτάν Νεβρούζ’ των Κοσοβάρων δερβίσηδωνΔεκάδες δερβίσηδες Σούφι συγκεντρώθηκαν στην Γιάκοβα (ή Τζιακόβιτσα) του δυτικού Κοσσυφοπεδίου για να γιορτάσουν την εαρινή ισημερία «Σουλτάν Νεβρούζ».Πρόκειται για ένα ετήσιο τελετουργικό  στο οποίο ψάλλουν και ακολουθούν τον υπνωτικό ρυθμό  των προσευχών μέχρι να φθάσουν σε μια κατάσταση έκστασης, όπου εκείνη τη στιγμή διαπερνούν μια μεταλλική βελόνα από το ένα μάγουλο στο άλλο χωρίς να βγει αίμα ή να νιώσουν πόνο, όπως γράφει το κοσοβάρικο  Ινσάιτερ.

Οι δερβίσηδες ανήκουν σε μια ισλαμική ομάδα τη λεγόμενη Σούφι και θεωρούνται ως μυστικιστική αίρεση από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.

Συγκεντρώνονται σε έναν δικό τους χώρο, ένα μικρό οίκημα λατρείας που μοιάζει με παραδοσιακό τζαμί, κινούνται στον ήχο των τύμπανων και εκστασιάζονται κάνοντας τα τελετουργικά της πίστης τους.

Το αποκορύφωμα του κλειστού αυτού τελετουργικού είναι η διάτρηση με μια μεγάλη μεταλλική βελόνα  στο μάγουλό τους μέχρι να περάσει στην άλλη πλευρά.

Τότε θεωρείται ότι ο πιστός έχει ενωθεί με το πνεύμα του Αλλάχ, αφού δεν βγαίνει αίμα ούτε αισθάνεται τον πόνο…

Το έθιμο θεωρείται ότι  ήρθε στην περιοχή από τις οθωμανικές ορδές.


insajderi.com

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: