22.3.19

Η εφημερίδα ‘Απογευματινή’ της Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει να κλείσει  
Η τελευταία ελληνική εφημερίδα στην Τουρκία, «Απογευματινή»,  αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα από οικονομικά προβλήματα και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του κλεισίματος, δήλωσε την Παρασκευή ο ειδησεογραφικός τόπος ‘Greek Reporter’ όπως σημειώνει η «ahvalnews.com».Ιδρύθηκε το 1925 στην Κωνσταντινούπολη  και είναι ένα από τα παλαιότερα έντυπα μέσα στην Τουρκία μαζί  με την εφημερίδα ‘Τζουμχουριέτ’. Και οι δύο ιδρύθηκαν λίγο μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923.


Η εφημερίδα καλύπτει νέα για την ελληνική κοινότητα στην Τουρκία, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτική, διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και δημοσιεύει κείμενα για το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο από την ίδρυσή της.


Η κυκλοφορία της Απογευματινής στη δεκαετία 1920 και 1930 ήταν περίπου 30 χιλιάδες, σήμερα έχει υποχωρήσει με μερικές εκατοντάδες.


Το 1955 κατά τη διάρκεια της βίαιης δίωξης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης,  Τούρκοι επιτέθηκαν και έκαψαν τα γραφεία της εφημερίδας και τις εγκαταστάσεις εκτύπωσης. Το ιστορικό φύλλο κατάφερε να επιβιώσει από το πογκρόμ, παρά τις τεράστιες οικονομικές απώλειες.


Στα επόμενα χρόνια, μετά την απέλαση της πλειοψηφίας των Ελλήνων στην Τουρκία, η κυκλοφορία μειώθηκε σε τουλάχιστον 80 αντίτυπα την ημέρα.


Η εφημερίδα ξεκίνησε να εκδίδεται ηλεκτρονικά το 2007,  και άρχισε να φέρνει νέα εισοδήματα από συνδρομητές που ζουν στο εξωτερικό. Το 2011, η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδότησε την εφημερία ως μέρος ευρύτερης υποστήριξης σε εφημερίδες μειονοτήτων.ahvalnews.com--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: