3.10.18

Ο Αθεϊστικός Σύλλογος της Τουρκίας κλείνει λόγω απειλών στα μέλη τουΟ πρώτος αθεϊστικός μη κυβερνητικός οργανισμός στην Τουρκία, βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος μετά από πιέσεις  που δέχθηκε από κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που απείλησαν ανοιχτά τα μέλη του, αναφέρει η Voice of America, στην τουρκική.Ο αθεϊστικός σύλλογος ιδρύθηκε το 2014 και έχει 170 εγγεγραμμένα μέλη. Όταν όμως η ισλαμική εφημερίδα ‘Γενί Ακίτ’ προέβη σε δημοσιεύματα κατά του Μπαρμπαρόσα  Χανσάλ, έναν Τούρκο σχεδιαστή και μέλος της οργάνωσης χαρακτηρίζοντάς τον ως  «εχθρό της Τουρκίας και άτομο που προσβάλλει το Ισλάμ», μόνο δώδεκα εκπρόσωποι της Ένωσης παρέστησαν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου.


Ο Χανσάλ είχε δεχθεί επιθέσεις από πλήθος  Τούρκων Ισλαμιστών όταν  είχε δημοσιεύσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βίντεο στο οποίο επέκρινε τις συλλήψεις δημοσιογράφων από το τουρκικό καθεστώς, στιγμάτισε ακόμη τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον κοριτσιών, τη διαφθορά που υπάρχει στην Τουρκία και την άνοδο του εξτρεμισμού.


Στο βίντεο ο Χανσάλ μίλησε έντονα για τις μεθοδεύσεις  του τουρκικού κράτους. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για δύο μήνες.


Ένα άλλο μέλος της Ένωσης Αθεϊστών, η Σανάρ Ατίκ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για προσβολή των θρησκευτικών αξιών και άλλους 14 μήνες για προσβολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Απολύθηκε από το δημόσιο τομέα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τις συνεχείς πιέσεις που δέχονται τα μέλη,  αποστασιοποιούνται από αυτήν.


Tass.ru


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: