5.7.18

Απαράδεκτη η προπαγάνδα της ΕΡΤ ενάντια στην ελληνικότητα της Μακεδονίας


https://www.youtube.com/watch?v=DLSB74JgEzw

 'Από το 29ο λεπτό και μετά'


  Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ. Νίκο Μερτζάνη, στην εκπομπή «Απευθείας» της 12/06/2018 και σε διάλογο με τον βουλευτή και αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Άδωνη Γεωργιάδη, να υποστηρίζει ότι σύμφωνα με ιστορικά κείμενα ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες δεν ήταν ποτέ Έλληνες, αλλά απεναντίας υπήρξαν ξένοι κατακτητές της Ελλάδας!


 Η υποκρισία έφτασε σε υπερθετικό βαθμό, όταν ο κ. Μερτζάνης δήλωσε πως ο ίδιος δεν υιοθετεί τις συγκεκριμένες απόψεις, τις οποίες όμως, προφανώς “όλως τυχαίως”, βρέθηκε να έχει γραμμένες μπροστά του και να τις ανασύρει ως αντεπιχείρημα όταν o συνομιλητής του υποστήριξε την αδιαφιλονίκητη ελληνικότητα τη Μακεδονίας.
Είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη γραμμή επιχειρηματολογίας με επικλήσεις περιθωριακών απόψεων του 19ου αιώνα -άνευ επιστημονικών ερεισμάτων και απήχησης- χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από εθνικιστικές ιστοσελίδες και οργανώσεις που πρόσκεινται στο κράτος των Σκοπίων, είναι όμως η πρώτη φορά που προβάλλονται από την κρατική τηλεόραση της Ελλάδας σε εκατομμύρια τηλεθεατές καθώς και χρήστες του διαδικτύου, όπου κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή το βίντεο της συγκεκριμένης εκπομπής.
Είναι αρκετοί εκείνοι που ισχυρίζονται πως είναι γελοίο να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι η ιστορία της Μακεδονίας είναι μέρος της Ελληνικής ιστορίας, καθότι κάθε μορφωμένος άνθρωπος στον πλανήτη το γνωρίζει. Πράγματι, αυτό είναι φανερό και από την δήλωση του Προέδρου της Ινδίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα: «Ο πιο διάσημος Έλληνας που ήρθε στην Ινδία ήταν ασφαλώς ο Μέγας Αλέξανδρος». Δυστυχώς όμως η προπαγάνδα ενάντια στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι επίσης γνωστή, και ο κ. Μερτζάνης μας αποδεικνύει περίτρανα πως δεν περιορίζεται σε κύκλους εκτός Ελλάδας.
Με την επιστολή αυτή δεν στρεφόμαστε εναντίον του κ. Μερτζάνη ή οιουδήποτε άλλου κρατικού δημοσιογράφου που προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην, προωθώντας τις ιδεοληπτικές επιλογές των πολιτικών του προϊσταμένων. Οφείλουμε όμως να αναδείξουμε το συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο καταδεικνύει ότι με την ακολουθούμενη πολιτική, όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά όπως πρόσφατα διακήρυξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά απεναντίας ερχόμαστε ως λαός στην εξαιρετικά δυσμενή θέση να υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας μας και δη απέναντι σε επίσημους κρατικούς φορείς, οι οποίοι αν μη τι άλλο θα όφειλαν να σέβονται τους Έλληνες φορολογούμενους από το υστέρημα των οποίων συντηρούνται.
Είτε μιλάμε για την αρχαία είτε για τη νεώτερη Μακεδονική κληρονομιά και ταυτότητα, θεωρούμε απαράδεκτο αυτές να διαστρεβλώνονται με κρατική χορηγία και να παραχωρούνται σε ετερόφωτους βαλκάνιους εθνικιστές. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται το μήνυμα διεθνώς ότι στην Ελλάδα της κρίσης όλα είναι προς πώληση και ότι κάθε ρεβιζιονιστική διεκδίκηση που θα προβληθεί μελλοντικά εις βάρος του ελληνικού λαού, πρόκειται να τυγχάνει εφεξής ευνοϊκής μεταχείρισης κι αντιμετώπισης από τις πολιτικές ελίτ της χώρας. Η τακτική αυτή όμως -όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά- όχι μόνον δεν θα επιφέρει την ειρήνευση στις σχέσεις μας με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, αλλά απεναντίας θα τις οδηγήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια.

Προσωπογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εξέδωσε ο Ρήγας Βελεστινλής το 1797 με τους Μακεδόνες συντρόφους του για την εμψύχωση των Ελλήνων συμπατριωτών τους που βρίσκονταν υπόδουλοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αντίτυπα της εικόνας αυτής κατασχέθηκαν από τις Αυστριακές αρχές και χρησιμοποιήθηκαν ως πειστήρια για την καταδίκη του μεγάλου Έλληνα επαναστάτη και γνήσιου υποστηρικτή της συνεργασίας των Βαλκανικών λαών σε θάνατο.

O Διεθνής Ελληνικός Σύνδεσμος (International Hellenic Association) είναι ένας υπερκομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με μέλη 3000 Έλληνες και φιλέλληνες ακαδημαϊκούς, και έδρα στις ΗΠΑ. 
The International Hellenic Association (USA) is a non-profit, non-partisan organization with a membership of more than 3000 Greek and Philhellene academics worldwide.

 INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

Claymont, Delaware 19703
U.S.A

www.professors-PhDs.com
IHAHellas@gmail.com

July 5,  2018

 Πηγή: IHA

Δεν υπάρχουν σχόλια: