19.4.18

Ισραήλ: Σε ψηφιδωτό βυζαντινής εκκλησίας μνημονεύεται μια γυναίκαΣε ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε σε ναό του 5ου αιώνα μ.Χ,  στη δυτική Γαλιλαία, γίνεται μνεία ως  ‘δωρητής αυτού’  μία γυναίκα, που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο των γυναικών στον πρώιμο Χριστιανισμό.Στην επιγραφή, που είναι μεταξύ άλλων επτά ελληνικών,  οι οποίες ανακαλύφθηκαν σε μικρό χωριό στη Γαλιλαία αναγράφεται «…ΣΤΗΘΕΙΤΗΣ ΔΟΥΛΗΣ ΣΟΥ ΣΩΣΑΝΝ».


Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο του Κινέρετ Κόλετζ, Μορντεχάι Αβιάμ, και τον ιστορικό Ιάκωβ Ασκενάζι, η ‘ΣΩΣΑΝΝ’ φέρεται  ως δωρήτρια μιας εκκλησίας του χωριού της βυζαντινής περιόδου, όπου την εποχή εκείνη κύρια γλώσσα στην περιοχή της Μέσης Ανατολή ήταν, φυσικά, η ελληνική .


Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και τρεις άλλες βυζαντινές εκκλησίες με ψηφιδωτά στην ελληνική γραφή.
«Είναι ασυνήθιστο, σε μια πατριαρχική κοινωνία, να αναφέρεται  ως δωρήτρια η Σωσάνν  χωρίς να συνοδεύεται από το όνομα ενός ανδρός, συζύγου ή κηδεμόνα. Το όνομα πιθανόν να προέρχεται από την υποτιθέμενη μαθήτρια Σουσάννα, η οποία ήταν μεταξύ  των γυναικών που πρόσφεραν στον Ιησού από το ‘έχειν’ τους, όπως καταγράφηκε από τον Λουκά 8:3 (φωτό κάτω).

 (Στοιχεία από timesofisrael.com, apostoliki-diakonia.gr)
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: