10.7.17

Τουρκία: Βρέθηκε ψηφιδωτό Βυζαντινής Εκκλησίας στην Αντιγιαμάν

Ιούλιος 10, 2017. 


Στην περιοχή Μπεσνί της επαρχίας Αντιγιαμάν- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- βρέθηκε ένα πάτωμα ψηφιδωτό που πιθανόν πρόκειται για χριστιανικό ναό του 5ου αιώνα.
Η Αντιγιαμάν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο είχε την ονομασία Πέρρη.Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Μεχμέτ Νταγ, έναν αγρότη από την περιοχή Σούγκοζου (Sugözü), το μωσαϊκό που ανακάλυψε έχει μήκος τέσσερα μέτρα και σε αυτό υπάρχουν διάφορα σχήματα καθώς και ένα κείμενο στην ελληνική γλώσσα.Η τοπική αστυνομία, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, επισκέφθηκε το χώρο και συγχρόνως ειδοποίησε τον διευθυντή του τοπικού μουσείου.
Οι αρχαιολόγοι από το Μουσείο της Αντιγιαμάν, ανέφεραν ότι η κατασκευή ανήκει στην ανατολικο-ρωμαϊκή περίοδο και ανάγεται  περίπου στον 5ο αιώνα.Οι αρχαιολόγοι προέβησαν σε εκτίμηση για το γράφει η επιγραφή στο ψηφιδωτό, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμαΗ εκτίμησή τους αναγράφεται στα τουρκικά, παρατηρώντας όμως την επιγραφή προσπαθήσαμε από τις φωτό να διαβάσουμε το κείμενο στην ελληνική του γραφή.Πιστεύουμε ότι γράφει: (εάν κάτι θέλει διόρθωση, μη διστάσετε) 


ΕΝ ΤΕΣ ΗΜΕΡΑΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΩΣΙΩΤΑΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΥΤΟΥ ΜΑΡΑΝΑ ΗΨΗΦΩΘΗ Η ΑΓΙΑ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΜΑΡΑΝΑ
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: