18.4.17

Σφραγίσματα δοντιών 13 χιλιάδων ετών
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε στη βόρεια Ιταλία, κοντά στην πόλη Λούκκα της Τοσκάνης, δύο ανθρώπινα δόντια με σφραγίσματα,  που θεωρούνται τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί στον πλανήτη, αναφέρει το «New Scientist». Η ηλικία τους καθορίστηκε στα 13 χιλιάδες χρόνια.
Κάθε δόντι έχει κοιλότητες. Μέσα στις «τρύπες» εντοπίστηκε πως η εμβάθυνσή τους έγινε με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Ήταν γεμάτες με άσφαλτο και φυτικές ίνες, άγνωστος παραμένει ακόμη  ο σκοπός της  γέμισής τους αυτής.Πιθανολογείται ότι  η γέμιση γινόταν πριν από τα γεύματα.


Το υλικό που βρέθηκε έδωσε το λόγο της υπόθεσης ότι είναι τα παλαιότερα οδοντικά σφραγίσματα που βρέθηκαν στη Γη.Πάλι στην Ιταλία,  έχουν βρεθεί ανθρώπινα δόντια 14 χιλιάδων ετών με παρεμβάσεις, αφού διαπιστώθηκε ότι είχαν όλα το ίδιο αυλάκωμα. Ωστόσο, δεν είχε εντοπισθεί σε αυτά ‘σφράγισμα’ με άσφαλτο και φυτικές ίνες.«Η άσφαλτος μαζί με κάποια φαρμακευτικά φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αντισηπτικό», λέει ο αρχαιολόγος Κλαούντιο Τουνίσι του Πανεπιστημίου του Wollongong (Αυστραλία). 


Μετά από χιλιάδες χρόνια οι αρχαίοι οδοντίατροι άρχισαν να χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό το κερί της μέλισσας».

Πηγή: rg.ru

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: