17.12.16

Αρμενία: Εκκλησία χτισμένη πάνω στο ναό της Αρτέμιδος


Ο Καθεδρικός Ναός του Ετσμιατζίν


Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες οι αρχαίοι ειδωλολατρικοί ναοί μετατρέπονταν σε χριστιανικούς ή έχτιζαν  στη θέση των ειδωλολατρικών  ναών χριστιανικούς.Αυτό πιστεύεται ότι έγινε με τον καθεδρικό ναό του Ετσμιατζίν- το πνευματικό κέντρο των Αρμενίων, ότι χτίσθηκε επάνω σε έναν ειδωλολατρικό ναό, όπως λένε οι ειδικοί  και αναφέρουν ότι ο πρότερος ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμις.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ρωσικού ‘Sputnik για την Αρμενία, αυτό έγινε γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, στη διάρκεια ανασκαφών και υποστυλώσεων του καθεδρικού ναού, όπου στα βρέθηκε ότι τα θεμέλια του ήταν επάνω σε ερείπια ενός ειδωλολατρικού ναού, και αυτό έγινε ευκρινές με την ανακάλυψη του βωμού του αρχαίου ναού. Ο Ασόγικ Καραπετιάν,  ιερέας και διευθυντής του μουσείου και των αρχείων του καθεδρικού ναού του Αγίου Ετσμιατζίν, τόνισε ότι ναός είναι μοναδικός  και  αποτελεί τη συμβολή της αρμενικής  εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής  στον χριστιανικό πολιτισμό.


Ο αρχαίος ειδωλολατρικός βωμός στα θεμέλια του Καθεδρικού Ναού του Ετσμιατζίν

Ο ιερέας έχει αντίθετη άποψη  με τους αρχαιολόγους και υποστηρίζει ότι ο ναός δεν ‘κάθεται’ επάνω στον  ειδωλολατρικό ναό της Αρτέμιδος.Ο ίδιος θα πει ότι ο Άγιος Γρηγόριος είχε ένα όραμα του Μονογενούς Υιού του Θεού που κατέβηκε από τον ουρανό  και του είπε σε ποιο ακριβώς σημείο έπρεπε να οικοδομηθεί  ο χριστιανικός ναός.
«Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Άγιος Γρηγόριος ο Λαμπαδιστής, είχε ένα όραμα, ότι κατέβηκε στη γη ο μονογενής υιός του Θεού και στάθηκε σε στο  σημείο που υπήρχε ένας ιερός βωμός. Εκεί χτίσθηκε ο καθεδρικός ναός του Ετσμιατζίν που θα πει στα αρμενικά «η κάθοδος του Μονογενούς», που είναι ο Ιησούς Χριστός», είπε ο Καραπετιάν.Ο αρχαίος βωμός βρίσκεται  στην είσοδο του ναού, αλλά η είσοδός του σε αυτόν επιτρέπεται μόνο σε ειδικές ομάδες- αρχαιολόγους, ιστορικούς και όσους σχετίζονται με την αρχαιολογία.
«Η είσοδος δεν επιτρέπεται, λόγω του ότι ο χώρος είναι πολύ μικρός και άβολος για επισκέπτες», θα τονίσει ο ιερέας του ναού.--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: