10.12.16

Ικόνιο: Επιτύμβια επιγραφή Έλληνα διοικητήΗ λίθινη πλάκα που σκέπαζε τον τάφο του Έλληνα διοικητή


Λίθινος τάφος  με ελληνική επιγραφή ανακαλύφθηκε σε χωράφι στην περιοχή ‘Καντίν Χάνι’ του Ικονίου, στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια εργασιών στην κρήνη μιας γούρνας.
Για το εύρημα ενημερώθηκε η τουρκική αστυνομία η οποία κατέφθασε στην περιοχή και απαγόρευσε περαιτέρω εργασίες, αφού ειδοποίησε την περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που είναι αρμόδια για τα αρχαιολογικά ευρήματα.Ο λίθινος τάφος εκτιμήθηκε ότι έχει βάρος δύο τόνων. Από αυτόν είχε αποκολληθεί , πριν φθάσει η τουρκική αστυνομία, η πλάκα με την επιγραφή από επίδοξους αρχαιοκάπηλους, αλλά, κατασχέθηκε.Η επιγραφή αναφέρεται σε Έλληνα διοικητή της περιοχής σε μια εποχή που κυριαρχούσαν οι Έλληνες σε αυτήν, από το 600 π.Χ. έως τα ρωμαϊκά χρόνια, όπως αναφέρεται.Η λίθινη πλάκα με την επιγραφή μεταφέρθηκε σε τοπικό μουσείο, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από τους ειδικούς του τουρκικού υπουργείου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Haberler.com.

 Διαπιστώθηκε ότι η γούρνα είχε φτιαχτεί επάνω στον αρχαίο τάφο
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: