5.11.16

Στην Ιαπωνία βρέθηκαν αγκίστρια 22.500 ετών


Ιάπωνες αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο σπήλαιο ‘Σακιτάρι’ στο νησί Οκινάουα, βρήκαν τα αρχαιότερα αγκίστρια ψαριών στον κόσμο.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα στο  επιστημονικό περιοδικό PNAS. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος  Ρίου Κίου, στο οποίο βρίσκεται η Οκινάουα, βρέθηκαν ανθρώπινα ίχνη ηλικίας 30 με 35 χιλιάδων ετών.Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γάντζους αλιείας – αγκίστρια- που είναι φτιαγμένα από κελύφη θαλάσσιων μαλακίων.Οι εργασίες ανασκαφής που ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν φέρει στο φως θραύσματα από ανθρώπινους σκελετούς, χάντρες, ξύστρες και λίθινα σφυριά.Η ανάλυση με ραδιενεργό άνθρακα έδειξε ότι η ηλικία των ευρημάτων είναι περίπου 22.500 ετών.
Τα  πιο παλαιά μέχρι τώρα αγκίστρια είχαν βρεθεί στο Ανατολικό Τιμόρ και την Ιρλανδία που ήταν νεότερα από αυτά των ιαπωνικών κατά 2 χιλιάδες χρόνια.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη τους είναι απόδειξη ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης σε απομονωμένο νησί από την παλαιολιθική, ακόμη, εποχή.


Στο σπήλαιο βρέθηκαν ακόμη θραύσματα τροφών από καβούρια αλλά και αγριογούρουνα και ελάφια.
Οι Ιάπωνες ήταν οι αρχαιότεροι ψαράδες, έχει τίτλο το ρωσικό δημοσίευμα του Lenta.ru.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: