16.9.16

Δέκα χιλιάδες επισκέπτες στο άγαλμα της Θεάς Κυβέλης στον Πόντο (φωτό)
Δέκα χιλιάδες άτομα έσπευσαν να δουν τη νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στην περιοχή Κοτύωρα (οι Τούρκοι τη λένε Ordu) στο κάστρο «Κουρούλ Καλεσί» (Kurul Kalesi),  όπου η «Μητέρα των Θεών Κυβέλη» βρέθηκε ανέπαφη μετά από  δύο και πλέον χιλιάδες χρόνια.
Η ανακάλυψη,  που έγινε από 25μελή ομάδα αρχαιολόγων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Δρ Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ (Süleyman Yücel Şenyurt ), την περασμένη εβδομάδα (8 Σεπτεμβρίου 2016),  προκάλεσε  το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών που έσπευσαν να δουν ιδίοις όμμασι το ανέπαφο άγαλμα της Θεάς Κυβέλης που χρονολογείται στα 2. 100 έτη.Σύμφωνα με τον Σενγιούρτ, που διδάσκει στο τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκαζί (Gazi Üniversitesi) το άγαλμα της Θεάς Κυβέλης που κάθεται στο θρόνο της , έχει ύψος 110 εκατοστά και βάρους περίπου 200 κιλά.Η τοποθέτηση του αγάλματος είναι σε περίοπτη θέση και για πάει κανείς σε αυτό έπρεπε να ανέβει 300 σκαλοπάτια, γράφει χαρακτηριστικά η ‘Χουριέτ’Ο δήμαρχος των Κοτυώρων, Ενβέρ Γιλμάζ, έγραψε στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  ότι από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε η ανακάλυψη του αγάλματος της Μητέρας των Θεών Κυβέλης, περίπου 10 χιλιάδες άτομα επισκέφθηκαν τα κάστρο, δηλαδή σε λιγότερο από μία εβδομάδα.


Ο δήμαρχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το σπάνιο άγαλμα της Θεάς Κυβέλης θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών στην περιοχή.--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: