11.5.16

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες το 2015

Σαράντα εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων το 2015. Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι από τη Μέση Ανατολή- Συρία, Υεμένη και Ιράκ.Αυτό αναφέρει το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Εσωτερική Εκτόπιση όπως σημειώνει το «mediapool. bg» επικαλούμενο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.


Το 2015 υπήρξαν 8,6 εκατομμύρια νέοι εσωτερικοί πρόσφυγες εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων, από τα οποία τα 4,8 εκατ. στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


«Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Είναι διπλάσιος από τον αριθμό των προσφύγων στον κόσμο», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ (Jan Egeland) γενικός γραμματέας του νορβηγικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες, μέρος του οποίου αποτελεί το κέντρο παρακολούθησης.


Η τάση αυτή επιταχύνθηκε μετά το ξέσπασμα της λεγόμενης ‘Αραβικής Άνοιξης’ στα τέλη του 2010 και την εμφάνιση της τρομοκρατικής ομάδας του ‘ισλαμικού κράτους’, αναφέρει η έκθεση.


Ο αριθμός των εσωτερικών προσφύγων σηματοδοτεί ένα νέο ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.


Μετά τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ, χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των εσωτερικών μεταναστών, είναι καταγεγραμμένες το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Κολομβία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και η Ουκρανία.


Η έκθεση αναφέρει ότι το 2015, 19,2 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών, όπως η Ινδία, η Κίνα και το Νεπάλ που βρίσκονται στην κορυφή.


Μαζί με τις συγκρούσεις και οι καταστροφές έχουν προκαλέσει την εμφάνιση πέρυσι 27,8 εκατ. νέων εσωτερικών προσφύγων.


Αυτός ο αριθμός ισούται με το άθροισμα του πληθυσμού της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Παρισιού και του Κάιρο.


«Το 2015, περίπου 66 χιλιάδες άτομα αναγκάζονταν ημερησίως να εγκαταλείψει τα σπίτια τους», πρόσθεσε ο Έγκελαντ.


Για πρώτη φορά η έκθεση λαμβάνει υπόψη τον αριθμό αποπομπής από το σπίτι, ως αποτέλεσμα του οργανωμένου εγκλήματος και της βίας από συμμορίες.


Το Δεκέμβριο του 2015, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, εντάσσονται στην ομάδα αυτή αποπομπής από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: