16.4.16

«Πονηρό» ποτήρι των Ρωμαίων στη ΒρετανίαΈνα αγγείο του τρίτου αιώνα που βρέθηκε στη Βρετανία, δίνει την εικόνα για το πώς οι αρχαίοι Ρωμαίοι μετά την κατάκτησή της, έπιναν για να διασκεδάσουν κρασί από το πήλινο δοχείο το οποίο είναι διακοσμημένο  με …πορνό.Το αγγείο βρίσκεται  στο εργαστήρι του μουσείου αρχαιολογίας και ανθρωπολογίας  του Κέμπριτζ, στην Αγγλία,  στη συλλογή  των ‘αντικειμένων  σέξ’.Ενδιαφέρον έχει μια  παράσταση με φαλλούς (φωτό).  Απεικονίζεται ένας αναβάτης σε άρμα το οποίο έλκεται από πέη,  στα οποία έχουν περασθεί χαλινάρια, ενώ από την άλλη πλευρά του αγγείου παρουσιάζει ζευγάρια σε στιγμή συνουσίας.Όπως σημειώνει η Daily Mail, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι  τα ρωμαϊκά στρατεύματα έπιναν από το σκεύος κρασί ανακατεμένο με νερό, για γεύση και προδιάθεση για πόλεμο,  την εποχή που επιτίθονταν κατά της Βρετανίας.«Το σκεύος προδιαθέτει το περιεχόμενο», λέει ο Imogen Gunn, διευθυντής του τμήματος, υπήρχε μέσα ‘μάπα’ κρασί και προκαλούσε ευδιαθεσία και ερεθισμό».Το αγγείο έχει βρεθεί  στα μέσα του 19ου αιώνα και έφθασε στα χέρια του μουσείου το 1940. Πιθανόν προέρχεται από την περιοχή του Έσσεξ, όπου υπήρχε στην αρχαιότητα μεγάλος ρωμαϊκός σταθμός.Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην περιοχή , πριν από 2.000 χρόνια και την αποκαλούσαν «Britannia» ή "Γη του Τιν".

Κατά την εισβολή προέβησαν σε λεηλασίες και αρπαγές, ενώ έκτισαν νέα φρούρια και διάδοσαν τους νόμους και την γλώσσα τους.

Προφανώς, η μεσογειακή αίσθηση του χιούμορ δεν έλειπε από τις κατακτήσεις Ρωμαίων…


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: