5.4.16

Βυζαντινή εκκλησία του 6ου αιώνα βρέθηκε στη ΓάζαΤην κεφαλή κίονα (κιονόκρανο) κορινθιακού ρυθμού έφερε στην επιφάνεια ο εκσκαφέας στη Γάζα


Εκσκαφέας που εργαζόταν για ανέγερση οικοδομής στην Γάζα, στην Παλαιστίνη,  ‘σκόνταψε’ επάνω σε ερείπια ενός ναού, για τα οποία οι αρχαιολόγοι καθόρισαν ότι ανήκουν σε εκκλησία βυζαντινής εποχής του 6ου αιώνα.


Η ανακάλυψη έγινε στις 4 Απριλίου και ο εκσκαφέας σταμάτησε όταν εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή κίονες κορινθιακού ρυθμού, μαρμάρινα σκαλίσματα με ελληνικής τεχνοτροπίας σταυρό σε μάρμαρο.


Ο Χέιαμ αλ Μπιτάρ, διευθυντής  της διεύθυνσης τουρισμού και αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι τα ερείπια αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός μεγάλου ναού στην πόλη της Γάζας κατά τον έκτο αιώνα, εποχής του Ιουστινιανού.

Τα  ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάνοιξη του χώρου για την ανέγερση εμπορικού κέντρου. Τα μαρμάρινα αντικείμενα θα μεταφερθούν για φύλαξη στο μουσείο της πόλης.Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: