28.4.16

Πέρσης επιστήμονας και φιλόσοφος κατέγραψε το 1006 έκρηξη Σουπερνόβα
Γερμανοί εμπειρογνώμονες έχουν ανακαλύψει ένα τμήμα του επιστημονικού έργου του Πέρση λόγιου του Μεσαίωνα, Αβικέννα, το οποίο δεν είχε μέχρι τώρα εκτιμηθεί από  τους αστρονόμους.
Το έγγραφο αναφέρει παρατηρήσεις για έναν σουπερνόβα (λέξη βάσει των σύγχρονων όρων).

Αντίγραφο του κειμένου του Αβικέννα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Arxiv.org, όπως σημειώνει  η ρωσική «Lenta.ru».Το «Βιβλίο της Θεραπείας» είναι μια συντομογραφία για την παρατήρηση αστέρα κατά την έκρηξή του στα 1006.Το βιβλίο γράφηκε από τον Αβικέννα στα αραβικά και είναι αφιερωμένο στη λογική, τη μεταφυσική και την επιστήμη.


 Φωτό του κειμένου του Αβικέννα από την ιστοσελίδα   https://arxiv.org/


Ο επιστήμονας – φιλόσοφος,  στο κείμενό του περιγράφει με σαφήνεια τι συνέβη την 1η Μαΐου του 1006 κατά την έκρηξη ενός αστέρα στο αστερισμό του Λύκου, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες.Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό  έχει καταγραφεί από άραβες και κινέζους παρατηρητές του διαστήματος. 

Ο υπερκαινοφανής αστέρας σήμερα είναι μια εκτεταμένη πηγή σκόνης που έχει εντοπισθεί από το παρατηρητήριο Πάρκες της Αυστραλίας το 1960.


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διάμετρος του σύννεφου αυτού, εξαπλώνεται σε έκταση εννέα χιλιάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (τρία τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός) έως και 60 έτη φωτός.Ο Αβικέννα- το πραγματικό του όνομα ήταν Αμπού Αλή αλ-Χουσεΐν ιμπν Αμπντάλλαχ ιμπν Σίνα-  θεωρείται ως ένας από πιο σημαντικούς φιλοσόφους των μεσαιωνικών μελετητών του ισλαμικού κόσμου.


Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 980 και πέθανε στις 18 Ιουνίου του 1037. Ο επιστήμονας είχε αφήσει πάνω από 450 εργασίες από τις οποίες οι 29 είναι επιστημονικού επιπέδου αφιερωμένες στην ιατρική, τη βιολογία, την ηθική και τη θρησκεία.--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: