6.3.16

Η αποκάλυψη των αρχαίων ελληνικών παπύρων από την Οξύρρυγχο της Αιγύπτου

Βρετανοί ερευνητές   προβαίνουν σε μια μακρά ερευνητική προσπάθεια αποκάλυψης- ερμηνείας των ελληνικών παπύρων από την αρχαία πόλη Οξύρρυγχο της Αιγύπτου.
Οι αρχαίοι αιγυπτιακοί πάπυροι, σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα, ανακαλύφθηκαν  στη σημερινή πόλη  Ελ Μπαχνάσα, 200 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.


Τα μέχρι σήμερα αποκαλυφθέντα κείμενα αναφέρουν  ιατρικές συνταγές για τον πονοκέφαλο, τις παθήσεις, τελετουργικά κηδείας καθώς και σειρές από ποιήματα στην ελληνική γλώσσα.Στα 1897 δύο Βρετανοί φοιτητές ο , Bernard Grinfel και ο Arthur Hunt σκάβοντας στην αρχαία πόλη Οξύρρυγχο ανακάλυψαν χιλιάδες παπύρους που στην αρχή τους είχαν εκλάβει ως σκουπίδια, σημειώνει το δημοσίευμα. Αμέσως, όμως συνειδητοποίησαν τη μεγάλη ανακάλυψή τους στην αρχαία ελληνική πόλη.


Τελικά, είχαν πέσει πάνω σε μια «αρχαία βιβλιοθήκη» με χιλιάδες παπύρους ,μέσα σε αμφορείς.
Εδώ και έναν αιώνα από το 1908, όταν δημιουργήθηκε η ομάδα αποκρυπτογράφησης των παπύρων στην Οξφόρδη, έχει καταφερθεί να μεταφρασθεί μόνο το ένα τοις εκατό των πάνω από τις πενήντα χιλιάδες κειμένων του αρχαιολογικού αυτού θησαυρού.


Τελευταία έγινε έκκληση μέσω διαδικτύου για μια συνολική προσπάθεια από ερευνητές γνώστες των γραφών της αρχαιότητας για να επιταχυνθεί η διαδικασία μετάφρασης των παπύρων.Το δημοσίευμα σημειώνει ότι μέχρι σήμερα έχουν δείξει ενδιαφέρον τουλάχιστον 250 χιλιάδες εθελοντές  να μάθουν αρχαία ελληνικά και ιερογλυφικά, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση των αρχαίων κειμένων.--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: