5.3.16

Πρόσφυγες μετέφεραν στην Ευρώπη αγάλματα των Σουμερίων

Σλοβένος αρχαιολόγος δήλωσε την Παρασκευή 4 Μαρτίου,  ότι βρήκε τρία αρχαία αγαλματίδια που χρονολογούνται πριν από 4.500 χρόνια, από την εποχή του πολιτισμού των Σουμερίων, σε ένα καταυλισμό που δημιουργήθηκε για τους πρόσφυγες το περασμένο έτος.


Ο επιστήμονας  παρέδωσε τα αγαλματίδια  στο κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, όπως αναφέρει το κροατικό πρακτορείο ‘hina’.Διευκρίνισε  ότι τα αγάλματα είναι μαρμάρινα, των οποίων το μέγεθος  είναι σαν αυτά των αγαλμάτων του βραβείου Όσκαρ, χρονολογούνται από τον πολιτισμό των  Σουμερίων, από μια περιοχή  που είναι τώρα η ανατολική Συρία και το Ιράκ.


Τα τα γλυπτά θα παραμείνουν στη Σλοβενία, ακόμη και αν απαιτηθούν από τους «νόμιμους ιδιοκτήτες».


Οι αρχές της Σλοβενίας δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητα των αγαλμάτων» προσθέτοντας  ότι "εάν διαπιστωθεί ότι  έχουν κλαπεί από μουσεία της Συρίας ή του Ιράκ, θα επιστραφούν».Τα αγαλματίδια βρέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε έναν αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό στον οποίο φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες,  κοντά στα σύνορα με την Κροατία.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: