31.1.16

Υπόγεια εκκλησία ανακαλύφθηκε στην Καππαδοκία


Υπόγεια  εκκλησία που περιέχει τοιχογραφίες που πιθανόν χρονολογούνται στον 12ο αιώνα, ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας στην Τουρκία.


Ο ναός εντοπίστηκε από αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφών και εργασιών καθαρισμού,  σε μια υπόγεια πόλη που είναι μέρος του κάστρου της Νεβσεχίρ (Nevşehir).

Οι αρχές της κεντρικής επαρχίας της Ανατολίας, πιστεύουν ότι ο χριστιανικός ναός θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης των τουριστών και σημαντικό χριστιανικό προσκύνημα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νεβσεχίρ, Χασάν Ουνβέρ, οι τοιχογραφίες απεικονίζουν την Ανάληψη και την Τελική Κρίση.

«Από ό, τι γνωρίζουμε, οι εν λόγω τοιχογραφίες μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί σε καμία άλλη εκκλησία», είπε προσθέτοντας ότι οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η εκκλησία θα μπορούσε να χρονολογηθεί γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ.Η εκκλησία είναι δημιούργημα σκαλίσματος σε βράχο που βρίσκεται σε κάστρο στο αστικό κέντρο της Νεβσεχίρ που έχει μια συνολική έκταση 360 χιλιάδων τ.μ.

Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι μέρος ενός συγκροτήματος κατοικιών και άλλων δομών που δημιουργήθηκαν στο μαλακό πέτρωμα της περιοχής.

Η υπόγεια πόλη ανακαλύφθηκε το 2014 και πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και κατοικήθηκε για πρώτη φορά πριν από 5 χιλιάδες χρόνια. Οι σήραγγες φθάνουν μέχρι τα 7 χιλιόμετρα.

Ορισμένες από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας έχουν υποστεί βλάβη, αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν.

Η εκκλησία έχει μόνο εν μέρει ανασκαφεί. Μέχρι στιγμής, μόνο η οροφή έχει γίνει ορατή, το ύψος της δομής δεν είναι γνωστό.

Ο αρχαιολόγος Αλί Αϊντίν δήλωσε στην Hurriyet Daily News ότι οι εργασίες έχουν διακοπεί μέχρι την άνοιξη, προκειμένου να προστατευθούν οι τοιχογραφίες από την υγρασία του χειμώνα.

Τα πλευρικά τοιχώματα του ναού είναι ακόμη καλυμμένα και ενδέχεται να υπάρχουν και εκεί τοιχογραφίες.«Μόνο μερικά από τα έργα ζωγραφικής έχουν αποκαλυφθεί.  Υπάρχουν σημαντικά έργα ζωγραφικής στο μπροστινό μέρος του ναού που δείχνουν τη σταύρωση του Ιησού και την ανάληψή του στον ουρανό. Υπάρχουν επίσης τοιχογραφίες που δείχνουν  τους Αποστόλους, Αγίους και άλλους προφήτες όπως το Μωυσή και τον Ηλία», είπε ο Αϊντίν.

Η περιοχή είναι γνωστή για ανάδειξη σημαντικών ανθρώπων κατά την χριστιανική περίοδο. Γνωστοί είναι οι Καππαδόκες Πατέρες- Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Νύσσης και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, που ανέπτυξε το δόγμα της Αγίας Τριάδας και είναι σεβαστός από τις Εκκλησίες- Ανατολής και Δύσης.

Από κείμενο του Mark Woods -Christian Today [January 26, 2016]
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: