20.1.16

Γιαούρτι επτά χιλιάδων χρόνων στη Σαχάρα
Προϊστορική ζωγραφική σε σπήλαιο της οροσειράς Ταντράρτ Άκακους στην έρημο Σαχάρα με βοοειδή


Πότε ο άνθρωπος έμαθε να επεξεργάζεται το γάλα; Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι το έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από τουλάχιστον επτά χιλιάδες χρόνια.

Αυτό διατείνονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο).


Αποδεικνύεται από την χημική ανάλυση υπολειμμάτων σε κεραμικά που βρέθηκαν στην περιοχή Τακαρκόρι- όπου ζούσαν προϊστορικοί άνθρωποι στην οροσειρά Ταντράρτ Άκακους στην έρημο Σαχάρα, δηλαδή στη σημερινή Λιβύη.


Οι αρχαιολόγοι όταν βρήκαν τα κεραμικά στη Λιβύη εντόπισαν ότι έφεραν ίχνη λιπαρών οξέων ζωικής προέλευσης.

 Ανέφεραν ότι πρόκειται για συστατικά γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι το γιαούρτι.


Περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν, το κλίμα στη Σαχάρα δεν ήταν το σημερινό. Υπήρχε βλάστηση, κατοικούσαν φυλές κυνηγών- τροφοσυλλεκτών,  μέσα στις στέπες καθώς άρχιζαν να κάνουν μια ζωή περίπου μόνιμης διαμονής.

 Δημιουργούσαν κεραμικά, κυνηγούσαν άγρια ζώα και προέβαιναν σε συγκομιδή άγριων σπόρων, όπως λένε οι επιστήμονες.


Πριν από περίπου 7 με 6 χιλιάδες χρόνια, η Σαχάρα άρχισε σταδιακά να μετατρέπεται σε έρημο και ο άνθρωπος έπρεπε να βασίζεται στη νομαδική κτηνοτροφία.


Παρά του ότι  οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει νωρίτερα στον ορεινό όγκο Ταντράρτ Άκακους πολυάριθμες ζωγραφικές σε σπηλιές  που δείχνουν ότι οι αρχαίοι νομάδες της Σαχάρας είχαν εξημερώσει τα βοοειδή, τώρα υπάρχουν απτές αποδείξεις για τη χρήση του γάλακτος και την παρασκευή προϊόντων από αυτό.


H  Julie Dunn  από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δήλωσε: «γνωρίζουμε, ήδη, για το πόσο σημαντικό ήταν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τους ανθρώπους της Νεολιθικής Ευρώπης- επειδή το ζώο μπορεί να δώσει γάλα για πολλά χρόνια της ζωής του - τώρα έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία ότι οι προϊστορικοί Αφρικανοί άρμεγαν τα βοοειδή και παρήγαγαν προϊόντα του».


Η  ανακάλυψη αυτή δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση της εξέλιξης του γονιδίου  της δυσανεξίας στη λακτόζη, η οποία αρχικά ήταν παρούσα σε όλους τους ανθρώπους.


Η ανοχή του νωπού γάλακτος στον ενήλικα- μια σχετικά αργή γενετική μετάλλαξη, συνέβη κατά πάσα πιθανότητα πριν από περίπου 6.000 χρόνια, σύμφωνα με τον γενετιστή Mark Thomas.


Ωστόσο, ο βρετανός γενετιστής σε προηγούμενο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Nature’ αναφέρει ότι η ομάδα του διαπίστωσε ίχνη γαλακτοκομικών προϊόντων σε κεραμικά που βρέθηκαν στην Ανατολία πριν από 9.000 χρόνια. 

Αν και δεν κατέστη σαφές ότι τα γαλακτοκομικά ίχνη ήταν από γιαούρτι.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: