7.1.16

Κίνα: Βρέθηκαν κεραμικά ηλικίας 20 χιλιάδων ετώνΕπιστήμονες ανακάλυψαν σε μια σπηλιά στη νοτιο-ανατολική Κίνα θραύσματα κεραμικών ηλικίας 20 χιλιάδων ετών. 

Ένα γεγονός που δείχνει ότι η προέλευση της κεραμικής ανάγεται δεκάδες χρόνια πριν από την ανάπτυξη της γεωργίας και τη μετάβαση του ανθρώπου στην εποχή της μόνιμης κατοίκησης σε μια περιοχή.Πιστεύεται ότι πολλά από τα βασικά επιτεύγματα του πολιτισμού- η εμφάνιση του τροχού, της γραφής, της κεραμικής- συνδέθηκαν με την εμφάνιση των προβλημάτων κατά τη μετάβαση από τη νομαδική περιπλάνηση στη μόνιμη κατοίκηση μιας περιοχής, με την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.


Η παρουσία περίσσιας τροφής- πέρα από την αναγκαία της καθημερινότητας- απαιτούσε την αποθήκευσή τους.

 Η λύση σε αυτό δόθηκε με την κεραμική. Σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις, η κεραμική  είχε διαδοθεί ευρέως μεταξύ των λαών των αρχαίων πολιτισμών  από την 10η χιλιετία π.Χ., όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι αγροτικές κοινότητες.


Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Όφερ Μπαρ Γιόζεφ (Ofer Bar-Yosef) του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ (ΗΠΑ) διεξήγαγε ανασκαφές σε μια σπηλιά στη Νότια Κίνα στο Σουάνζεν  στην επαρχία Γιανγκξί, εκατό χιλιόμετρα νότια του ποταμού Γιανγκτσέ.


Σύμφωνα με τη μελέτη, το σπήλαιο αυτό είχε προσελκύσει την προσοχή των γεωλόγων από  τη δεκαετία του 1960, όταν Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε αυτό υπήρχαν λείψανα ζώων και φυτών, όστρακα και άλλα ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης. 


Τα περισσότερα από τα ευρήματα χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο, την τελευταία περίοδο της Λίθινης Εποχής, που ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια.


Ο Μπαρ Γιόζεφ και οι συνάδελφοί τους άρχισαν να ερευνούν στο σπήλαιο από το 2009, προσπαθώντας να υπολογίσουν την ακριβή ηλικία του κάθε στρώματος του ιζήματος στο χώρο που διέμεναν οι αρχαίοι άνθρωποι.


 Κατά τις ανασκαφές που έγιναν σταδιακά ανακαλύφθηκαν πολλά κεραμικά θραύσματα σε ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου παγετώνα, πριν από περίπου 18 με 21 χιλιάδες χρόνια.


Προφανώς είχαν σπάσει από τα πολύ πρωτόγονα αγγεία και άλλα κεραμικά προϊόντα- χωρίς κάποιο σχέδιο ή παράσταση, που δημιουργήθηκαν με καθαρά πρωτόγονο τρόπο.


Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα σκεύη αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, αφού ορισμένα από αυτά στη μία πλευρά  φαίνονται να έχουν εκτεθεί πάρα πολύ στη φωτιά.


Η ηλικία των οστράκων έγινε με την αναλογία των ισοτόπων του άνθρακα στα οστά που βρέθηκαν μαζί με αυτά. Η ηλικία τους υπολογίσθηκε σε περίπου 20 χιλιάδες χρόνια.


Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι στη σπηλιά Σουάνζεν  είχαν γνώση της κεραμικής περίπου 2 με 3 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από άλλα δείγματα πρώιμης κεραμικής που έχουν βρεθεί στην ανατολική Ασία.


Πολλά λείψανα ζώων, όπως από μεγάλα ελάφια, δείχνουν ότι σε αυτό το σπήλαιο κατοικούσαν άνθρωποι που ασχολούνταν με τη συλλογή τροφών και το κυνήγι.
Έτσι, κεραμικά σκεύη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κίνα, περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια πριν από την ανάπτυξη της γεωργίας. 


Δεν έγινε σαφές για ποιο σκοπό οι αρχαίοι κάτοικοι της Κίνας χρησιμοποιούσαν τα σκεύη αυτά, οι επιστήμονες εντόπισαν σε αυτά ίχνη από ζωικά λίπη, άμυλο και άλλα στοιχεία.

Είναι πιθανόν οι αρχαίοι άνθρωποι να χρησιμοποιούσαν αυτά τα δοχεία για την εξαγωγή του μυελού των οστών και του λίπους από τα σπασμένα οστά, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή χρωμάτων. 


Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνεται από τα πολυάριθμα θραύσματα οστών που βρέθηκαν κοντά στα όστρακα.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: