19.12.15

Πέντε χιλιάδες χρόνια κινεζικού πολιτισμού

Οι ανασκαφές που γίνονται επί δεκαετίες στο μέσο ρου του Κίτρινου Ποταμού, όπου πιστεύεται ότι  γεννήθηκε ο κινεζικός πολιτισμός, και τα ευρήματα τα οποία έχουν έρθει στην επιφάνεια, μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια του κινεζικού πολιτισμού.
Τα κυρίως ευρήματα των επιστημόνων είναι στον αρχαίο οικισμό Ταός, που βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη πόλη Λίνφεν στην νότια επαρχία Σανξί της Βόρειας Κίνας.

Η περιοχή του αρχαιολογικού χώρου καλύπτει έκταση 3 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1978 και το 1985.

Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, έχει κατορθωτό να έρθουν στο φως μεγάλος αριθμός πολύτιμων τεχνουργημάτων- κεραμικά και από πέτρα, θρησκευτικά αντικείμενα, μουσικά όργανα και κοσμήματα.

Μεγάλη απήχηση στη Κίνα και στο εξωτερικό, έχουν προκαλέσει οι ανακαλύψεις καμπάνων με κόκκινο χαλκό και η εύρεση γραφής που είναι άγνωστη, αλλά παρομοιάζει με τους κινεζικούς χαρακτήρες.

Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για τη μελέτη της προέλευσης και του τελετουργικού των παραδόσεων του κινεζικού πολιτισμού.

Η άποψη αυτή διατυπώθηκε την περασμένη Κυριακή από Κινέζους επιστήμονες που πραγματοποίησαν στο Πεκίνο  συζήτηση για το ζήτημα του κινεζικού πολιτισμού, με αφορμή την πρώτη ανασκαφή στην τοποθεσία Ταός.

Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η Ταός, που βρίσκεται στην κεντρική Κίνα,  προέρχεται από την κουλτούρα Γιανγ Σάο της νεολιθικής περιόδου που αναπτύχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια σε μια λίμνη του Κίτρινου Ποταμού. Επικεφαλής του Ταός ήταν στρατιωτικοί και βασιλιάδες.

Το 1999, οι ανασκαφές επαναλήφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο. Μέχρι σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί κτίσματα, χαρακτηριστικά της πρωτεύουσας , όπως είναι το αυτοκρατορικό παλάτι.

Οι επιστήμονες εντόπισαν, επίσης,  αστρονομικό παρατηρητήριο  και εργαστήρια χειροτεχνίας.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Ινστιτούτου  αρχαιολογίας της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας,  Μπάι Γιουν Ξιάνγκ, πιστεύει ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές που συνεχίζονται επί 37 χρόνια, μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για τη  μεγάλη ομοιότητα με τον οικισμό που περιγράφεται στα ιστορικά έγγραφα της πρωτεύουσας του θρυλικού αυτοκράτορα Γιάο (2377 π.Χ.. - 2259 π.Χ. ) και οι επιστήμονες βρίσκουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη 5.000 χρόνων του κινεζικού πολιτισμού.
--

Δημοσίευση: news.cn

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: