12.11.15

Αρχαία Κιλικία: Ελληνικό ψηφιδωτό ήρθε στο φως σε παράνομη ανασκαφή
Ανασκαφές Τούρκων αρχαιοκάπηλων έφεραν, τυχαία, στο φως  ελληνικό ψηφιδωτό του 4ου -5ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της αρχαίας Κιλικίας, όπου σήμερα βρίσκεται η επαρχία Οσμανίγιε.


Πρόκειται για ψηφιδωτό δαπέδου, το οποίο ανέσυραν οι αρχαιοκάπηλοι, αλλά έγιναν αντιληπτοί από την τουρκική αστυνομία η οποία το κατάσχεσε και έτσι διασώθηκε, όπως σημειώνει η εφημερίδα της Τουρκίας ‘Χουριέτ’.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στα Άδανα και στην Οσμανίγιε είχαν ενημερωθεί για τις παράνομες δραστηριότητες μιας ομάδας στην περιοχή του χωριού Καγιαλί.
 Πραγματοποίησαν εκτεταμένη επιχείρηση σε πέντε διαφορετικά σημεία, όπου κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα από τους αρχαιοκάπηλους, μαζί με το ψηφιδωτό, το οποίο είχαν καθαρίσει.

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου της Οσμανίγιε, δήλωσαν ότι πρόκειται για ψηφιδωτό της πρώιμης βυζαντινής εποχής και ότι είχε διατηρηθεί στο χώμα,  σε πολύ καλή κατάσταση.
Οι αρχαιοκάπηλοι υπέδειξαν την τοποθεσία ανασκαφής και οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες θα προβούν σε σωστικές ανασκαφές στην περιοχή, όπως σημειώνεται.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: