8.10.15

Βρέθηκε τμήμα από το Έπος του Γκιλγκαμές


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πήλινη επιγραφή που περιέχει 20 άγνωστες γραμμές από το αρχαίο Έπος του Γκιλγκαμές.


Είναι θραύσμα του διάσημου έπους που αποτελείται περίπου από 80 πλάκες, το συγκεκριμένο  αγοράστηκε από το Μουσείο του Ιράκ από λαθρέμπορους.
Η επιγραφή ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Φαρούκ αλ Ραουί, ο οποίος τώρα ζει στο Λονδίνο.

Η επιγραφή έχει 11 εκατοστά ύψος, 9,5 εκατ. πλάτος και 3 εκατ. πάχος. Έχει καταγραμμένους 20 στίχους από το έπος της αρχαίας Μεσοποταμίας.

«Η νέα πινακίδα συνεχίζει το έπος στο σημείο που μέχρι τώρα το έπος είναι γνωστό.
Γνωρίζουμε τώρα ότι το δάσος Σεντάρσκι δεν ήταν ένα ήσυχο και ήρεμο μέρος, όπως πιστεύαμε πριν από αυτό», είπε ο καθηγητής Άντριου Τζορτζ.

«Υπάρχουν  πολλοί πίθηκοι, τζιτζίκια και πουλιά. Μαζί δημιουργούν ένα δάσος συμφωνικής (ή κακοφωνίας) που προστατεύει ο Χουμπάμπα», είπε ο καθηγητής αλ Ράουι.

Στο Μουσείο Σουλεϊμανίγια υποστηρίζουν ότι η επιγραφή δημιουργήθηκε το 2.000 π.Χ., αλλά οι επιστήμονες είναι πιο προσεκτικοί κατά τον προσδιορισμό της ηλικίας του. Κατά την άποψή τους, δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. στη Βαβυλώνα.

Το έπος του Γκιλγκαμές ή ποίημα, είναι ένα από τα πρώτα λογοτεχνικά έργα της ανθρωπότητας που δημιουργήθηκε τον 22ο αιώνα π.Χ στην αρχαία Σουμερία.

Ένα από τα μέρη του έπους περιέχει την ιστορία του Κατακλυσμού.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: