1.10.15

Ανακούφιση στα Σκόπια: Ο τάφος στην Αμφίπολη δεν είναι του Αλέξανδρου!
Οκτώβριος 1, 2015.

Η ανακάλυψη του τάφου στην Αμφίπολη, κοντά στη Θεσσαλονίκη, (γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα) προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους Έλληνες, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να μεταφέρουν τον πυρετό σε ολόκληρο τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι ο τάφος ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο.


Οι Έλληνες έκαναν λάθος που έλεγαν ότι ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα μνημείο για τον καλύτερο και έμπιστο φίλο του στην εκστρατεία.

Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη πιστεύει ότι αυτή η δομή, όπως είναι διακοσμημένη με γλυπτά και ψηφιδωτά είναι αφιερωμένη στον Ηφαιστίωνα.

Ο Μακεδόνας στρατηγός , μεγάλωσε μαζί με τον Αλέξανδρο και πέθανε στην Περσία το 324 π.Χ. και ο βασιλιάς διέταξε να χτισθεί στην πατρίδα προς τιμήν του ένα μνημείο αντάξιο της νεοκατακτηθείσας  αυτοκρατορίας.

Η Περιστέρη αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Ηφαιστίων θάφθηκε τελικά στην κρύπτη της Αμφίπολης.

«Υποθέτουμε ότι είναι ένα ιερό αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα. Δεν ξέρουμε, ωστόσο, εάν θάφθηκε εκεί», είπε η αρχαιολόγος, σύμφωνα με τη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Βέτσερ’.

Το δημοσίευμα δίνει την έννοια της αποτίναξης μιας απειλής, που έπεφτε ως πέλεκυς, στο οικοδόμημα της ιστορικής πλατογράφησης της μακεδονικής ιστορίας από τους νότιο-Σλάβους. 

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: