29.9.15

Βούλγαροι αρχαιολόγοι βρήκαν στην Προβάντια κρεμαστό χρυσό 6 χιλιάδων ετών


Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο αρχαίο κέντρο παραγωγής αλατιού στην περιοχή της Βάρνας, που είναι γνωστή ως Προβάντια (βουλγαρικά Провадия, - Provadia – το όνομα ανάγεται στην ελληνική γλώσσα από το Πρόβατο ή πρόβατα – Προβάτια, σήμερα έχει πληθυσμό 13783 κατοίκων- όπως σημειώνει η ρωσική εγκυκλοπαίδεια), βρέθηκε αρχαίο κόσμημα που ηλικία του υπερβαίνει τα 6 χιλιάδες χρόνια.


Σχετική ενημέρωση για το αρχαιολογικό εύρημα  έκανε ο προϊστάμενος των ανασκαφών καθηγητής Βασίλ Νικόλοφ.


Το κόσμημα είναι λεπτεπίλεπτο και έχει βάρος 2 γραμμαρίων.

«Αυτό είναι ένα επίτευγμα της αρχαιότατης εποχής στην περιοχή που είναι γνωστή για τα πολλά ευρήματα χρυσού. 

Είναι γνωστό ότι κοντά στη Βάρνα υπήρχε κέντρο επεξεργασίας χαλκού και χρυσού. Έχουν αναγνωριστεί από όλον τον κόσμο τα περίτεχνα δημιουργήματα από χρυσό  από το 4300 π.Χ» είπε ο Νικόλοφ.

Το χρυσό περιδέραιο και άλλα αντικείμενα βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους στις ανασκαφές της νεκρόπολης και πιο συγκεκριμένα σε θήκες των τάφων. 

Τα κοσμήματα  κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκαν για τελετές ταφής.
Εκτός από την νεκρόπολη οι αρχαιολόγοι μελέτησαν τον οικισμό και τα ερείπια του οχυρωματικού τείχους.

Ανακαλύφθηκαν στην περιοχή χιλιάδες πήλινα αγγεία με μια συγκεκριμένη μορφή που φυλάσσονταν το αλάτι.

Η περιοχή είχε γίνει πλούσια από την παραγωγή του αλατιού, στις αλυκές έχουν παρατηρηθεί κατασκευές  οχυρωματικών  φρουρίων που έφθαναν σε πλάτος τα 3-4 μέτρα ενώ το ύψος των τοίχων που ήταν δεμένοι με αυτά ξεπερνούσε τα έξι μέτρα, είπε ο αρχαιολόγος.

Η παραγωγή αλατιού αναφέρεται, ήδη, από τα μέσα της 6ης χιλιετίας προ Χριστού και αργότερα λόγω της μεγάλης ζήτησης η παραγωγή είχε φθάσει σε βιομηχανική κλίμακα που προσέδωσε πλούτο στους κατοίκους της περιοχής.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: