30.8.15

Βουλγαρία: Ψηφιδωτό του 4ου αιώνα βρέθηκε στην αρχαία Σέρντικα
Ένα μοναδικό ψηφιδωτό  1600 ετών ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα ερείπια της αρχαίας πόλης Σέρντικα (Σόφια), το οποίο είναι δημιουργημένο με φυσικά στοιχεία έξι χρωμάτων, όπως ανέφερε τη βουλγαρική τηλεόραση.


Η αρχαία πόλη στη σημερινή πρωτεύουσα της  Βουλγαρίας, Σόφια, έλαβε το όνομα Σέρντικα  από τη θρακική φυλή των Σέρδων που κατοικούσαν στην περιοχή.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας πόλης βρίσκονται κάτω από κεντρική λεωφόρο και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το νέο εύρημα ανήκει κατά πάσα πιθανότητα σε κεντρικό κτήριο της συνοικίας των πλουσίων κατοίκων της Σέρντικα.

Ο αρχαιολόγος Μάριο Ιβάνοφ  ανέφερε ότι το αρχαίο κτήριο που βρέθηκε το ψηφιδωτό,  είχε ένα σύστημα θερμαινόμενων καναλιών  για τη θέρμανση της δομής.

Ο Ιβάνοφ είπε ότι  υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υγρασίας στο μέρος που βρέθηκε το ψηφιδωτό και ενέχονται φόβοι για τη διατήρησή του, γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα άμεσα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: