28.8.15

Άγνωστη γραφή 2700 ετών βρέθηκε στη Γεωργία

Γεωργιανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια επιγραφή σε βάθρο βωμού ενός ιερού που ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ. με μια άγνωστη, μέχρι σήμερα, γραφή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο πολιτισμού και προστασίας μνημείων της Γεωργίας.


Το αρχαίο ιερό ανακαλύφθηκε στο όρος Γκρακλιάνι και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται  για μια πρώτη μορφή της γεωργιανής γραφής.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, καθηγητής Βαχτάνγκ Λιτσέλι είπε χαρακτηριστικά ότι « η γραφή στο βωμό του Γκρακλιάνι είναι 2.700 ετών και αποτελεί τα πρώτα σημεία της ιστορικής χρήσης του γεωργιανού αλφαβήτου».

Στον ορεινό όγκο Γκρακλιάνι, υπάρχει ένα πολυεπίπεδο αρχαιολογικό συγκρότημα, στο οποίο οι αρχαιολόγοι έχουν βρει  ίχνη από τη λίθινη εποχή μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.

Ήδη, στην άκρη του χώρου έχει δημιουργηθεί αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι βρέθηκαν, επίσης, δύο σύνθετοι ναοί, ο ένας από τους οποίους χρονολογείται από την εποχή του πρώτου βασιλιά της Ιμπέριας (της ανατολικής Γεωργίας), του Παρναβάζ που έζησε από το 331 έως το 239 π.Χ.

Ο αρχαιολογικός χώρος Γκρακλιάνι καθώς και τα ευρήματα σε αυτόν αναφέρονται σε επιστημονικά περιοδικά  της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: