28.6.15

Ανθρώπινα ίχνη 13 χιλιάδων ετών βρέθηκαν στον Καναδάhttp://www. mikres-ekdoseis.gr

Πατημασιές αρχαίων ανθρώπων ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στις ακτές ενός μικρού νησιού κοντά στη δυτική ακτή του Καναδά, που είναι, ίσως, οι αρχαιότερες που βρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τους ειδικούς.
 

Η ανακάλυψη προκάλεσε μια νέα θεωρία, ότι οι πρώτοι άποικοι της ηπείρου από την Αλάσκα κατευθύνθηκαν νότια κατά μήκος της ακτής με βάρκες και όχι με τα πόδια από τη στεριά, όπως πιστεύεται μέχρι σήμερα.

Η ομάδα με επικεφαλής τους ανθρωπολόγους  του Πανεπιστημίου της Βικτώρια, Ντάνκαν Μακλάρεν και τον ανθρωπολόγο Ντάρουλ Φέντιε, ανακάλυψαν αποτυπώματα σε μαλακό πηλό στην ακτή του νησιού Κάλβερτ, 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βανκούβερ.

Οι επιστήμονες βοηθήθηκαν από το Ινστιτούτο Χακάι και επέστρεψαν πριν από λίγους μήνες στο νησί, όπου βρήκαν περισσότερα ίχνη  δύο ενήλικων και ενός παιδιού.

http://www. mikres-ekdoseis.gr


Αναλύοντας τα  δεκάδες ευρήματα με τη μέθοδο του άνθρακα συμπέραναν ότι τα αποτυπώματα είναι ηλικίας 13.200 ετών.

«Είναι πολύ ευδιάκριτα και φαίνονται ακόμη και τα δάχτυλά τους, η καμάρα και το σύνολο της πατούσας», είπε ο Μακλάρεν στην κρατική τηλεόραση CBC.

Τώρα, η πρόκληση είναι να βρουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι πρώτοι άνθρωποι στην Αμερική ταξίδευαν κατά μήκος της ακτογραμμής του ειρηνικού ωκεανού με πλοιάριο.

Οι περισσότεροι παραθαλάσσιοι οικισμοί, εάν υπήρχαν, θα πρέπει σήμερα να είναι πλημμυρισμένοι με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκλήθηκε από το λιώσιμο των παγετώνων στο τέλος της εποχής των παγετώνων.

Στο νησί Κάλβερτ θα μπορούσαν να φθάσουν μόνο με βάρκα, έτσι οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που άφησαν τα ίχνη τους εκεί ήταν ναυτικοί.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: