25.5.15

Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι θα χαρτογραφήσουν υποθαλάσσιες αρχαιότητες

Αρχαιολογικό εύρημα στις ακτές της Αγχιάλου στη Βουλγαρία (η αρχαία ελληνική πόλη το 1934 μετονομάστηκε σε Πομόριε)

Σόφια.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρία, Βέζντι Ρασίντοφ- Вежди Рашидов, ενέκρινε άδεια για το Βουλγαρικό Κέντρο υποβρύχιας αρχαιολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρώτη μεγάλης κλίμακας αρχαιολογικής έρευνας στην υποθαλάσσια ακτή της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα.


Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση σύμβασης της UNESCO για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά, που έχει υπογραφεί και από τη Βουλγαρία.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η χαρτογράφηση της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρία, η περαιτέρω γνώση των σχετικών αλλαγών του επιπέδου της θάλασσας και η αλλαγές στο κλίμα που ενδεχομένως έχουν επηρεάσει τη ζωή των προϊστορικών και ιστορικών κοινωνιών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Για την έρευνα χορηγούνται δύο πλοία, το ένα είναι εξοπλισμένο για έρευνα σε βαθιά νερά και το άλλο για τις παράλιες περιοχές.

Η διάρκεια της χαρτογράφησης και της μελέτης είναι τριετής και θα απαιτηθεί άλλη μία επιπλέον χρονιά για τη μελέτη και την τελική επεξεργασία και ανάλυση των πληροφοριών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: