17.5.15

Τουρκία: Αρχαιοκάπηλοι κατέστρεψαν ναό στην αρχαία Ιεράπολη της Κιλικίας
Νόμισμα της αρχαίας πόλης: «ΙΕΡΑΠΟΛΙΣ»
Στις τουρκικές αρχές καταγγέλθηκε ότι αρχαιοκάπηλοι κατά τη  διάρκεια νυκτερινών ανασκαφών με τη χρήση ενός εκσκαφέα κατέστρεψαν αρχαίο κτίσματα  σε αρχαιολογική τοποθεσία όπου βρίσκονταν ο ναός  της «Αρτέμιδος της Περσαίας».


Πρόκειται για ναό της αρχαίας πόλης Ιεράπολις ή Καστάβαλα της Κιλικίας, ο οποίος υπέστη ζημιές, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της επαρχίας Οσμανίγιε, στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Οι αρχαιοκάπηλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Χουριέτ’ έσκαψαν με τον εκσκαφέα μια έκταση 50 τετραγωνικών μέτρων, αναζητώντας, πιθανόν, το άγαλμα της Αρτέμιδος.
Στην αρχαία Ιεράπολη έχουν εντοπισθεί τα ερείπια ενός υδραγωγείου, ενός αμφιθεάτρου χωρητικότητας  πέντε χιλιάδων  θέσεων, ναοί και ρωμαϊκά λουτρά.

Από τις τουρκικές αρχές ανακοινώθηκε ότι  άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή  από το 2009 και έχουν έρθει στο φως πολύ σημαντικά αντικείμενα της αρχαιότητας.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: