13.5.15

Βρέθηκαν και άλλα στοιχεία αρχαίας επικοινωνίας Αλάσκας- Ασίας
Αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο σε αρχαιολογική ανασκαφή στο ακρωτήριο Έσπενμπεργκ

Νέα σειρά ευρημάτων χαλκού και δερμάτινων στην περιοχή του Cape Espenberg της Αλάσκας αποδεικνύουν  τις αρχαίες εμπορικές σχέσεις των εντόπιων ιθαγενών με τους προηγμένους πολιτισμούς της Κίνας και της Ιαπωνίας.


Οι αρχαιολόγοι, πριν μερικές ημέρες, παρουσίασαν αντικείμενα που βρέθηκαν σε οικισμό στο ακρωτήριο αυτό της Αλάσκας, όπως ορειχάλκινες και δερμάτινες πόρπες, σφυρίχτρα από ορείχαλκο και άλλα, τα οποία χρονολογούνται περί το 600 μ.Χ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο τόπος παραγωγής τους δείχνει την Ανατολική Ασία.
Σε τοποθεσίες όπου διέμεναν, επίσης, οι προϊστορικοί κάτοικοι της Αρκτικής καις τις υπο-αρκτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής, ο αρχαιολόγοι έχουν βρει εργαλεία χάλκινα, αλλά και από σίδηρο μετεωρίτη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στοιχείο τήξης, χύτευσης ή δημιουργίας κράματος μετάλλου στο δυτικό ημισφαίριο, βόρεια του Μεξικού, πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων με τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι, δηλώνουν ότι  οι Κινέζοι ενδιαφέρονταν για ελεφαντόδοντα, χαυλιόδοντες από μαμούθ και χαυλιόδοντες από θαλάσσιους ίππους και οι άνθρωποι του  προϊστορικού πολιτισμού «Μπιρνίκ» [The Birnirk culture], που έζησαν και στις δύο άκρες του Βερίγγειου Πορθμού, ήταν ταλαντούχοι κυνηγοί της φώκιας, του θαλάσσιου ίππου και της φάλαινας και εμπορεύονταν αυτά με τους Ασιάτες.

Ένα άλλο στοιχείο της επικοινωνίας- σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα- είναι ένα κόσμημα από ελεφαντόδοντο και χαυλιόδοντες της Αλάσκας που δημιουργήθηκε  από τεχνίτες στην Κίνα πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: