23.5.15

Νεάντερνταλ στη Νάξο πριν 260 χιλιάδες χρόνια

Υπήρχαν Νεάντερνταλ στο ελληνικό νησί της Νάξου; 

Πιθανότατα, ναι. Σύμφωνα με έρευνα στην περιοχή της Στελίδας- που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Νάξου και είναι μια πολύ αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή.


Το Καναδικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων των Κυκλάδων, πραγματοποίησε ανασκαφική έρευνα στην περιοχή που έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από αντικείμενα που πιστοποιούν την ύπαρξη των πρώτων ανθρώπων στην περιοχή, πριν από 260 χιλιάδες χρόνια.

Η πλειοψηφία των ευρημάτων, που έχουν έρθει στο φως κατά τη διάρκεια του 2013, αποτελείται από λαξευμένους λίθους, ενώ η ποσότητα της σμύριδας που βρέθηκε (ένα υλικό που είναι ευρέως διαδεδομένο στο νησί, αλλά όχι στη Στελίδα). Τα κεραμικά που βρέθηκαν στην περιοχή είναι πολύ σπάνια και ανήκουν, μάλλον, σε μεταγενέστερη εποχή.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενέκρινε ένα πενταετές πρόγραμμα για τη συνέχιση της έρευνας που θα επικεντρωθεί στη χρονολόγηση των ευρημάτων, τα οποία αλλάζουν τα προϊστορικά δεδομένα των Κυκλάδων.

Μέχρι πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στα νησιά ξεκίνησε πολύ αργότερα, περίπου την 5η χιλιετία π.Χ. , ενώ μόνο το 1981 με την ανακάλυψη του χώρου της Στελίδας, προέκυψε η δυνατότητα μιας παλαιότερης χρονολόγησης.

Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος έχει πολλαπλούς στόχους. Ένας από αυτούς είναι  η χρονολόγηση του χώρου με τη χρήση των επιστημονικών τεχνικών, προκειμένου να διευκρινισθεί πότε οι πρώτοι άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ευρώπη, μέσω της λεκάνης του Αιγαίου και εάν η μετανάστευση αυτή πραγματοποιήθηκε από τη θάλασσα.

Επιπλέον,  μια λεπτομερής ανάλυση των ευρημάτων  θα διαπιστώσει τις σχέσεις μεταξύ των Νεάντερνταλ και του Homo Sapiens, όπως σημειώνει το σχετικό σημείωμα του Πανεπιστημίου του Μάκ Μάστερ (McMaster στο Hamilton- Οντάριο του Καναδά).

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: