26.4.15

Η Γαλλία επέστρεψε 239 αρχαιολογικά αντικείμενα στην Αίγυπτο
Απρίλιος 26, 2015.

Κάιρο.
 
Εκπρόσωπος του  αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι η χώρα του ανέκτησε, το βράδυ του Σαββάτου 239 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γαλλία, μία ημέρα μετά την επιστροφή άλλων 140 τεμαχίων από τις ΗΠΑ.


Ο Αιγύπτιος υπουργός αρχαιοτήτων, Μαμντούχ Ελνταμάτου, ανακοίνωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου  στο αεροδρόμιο του Καΐρου, μετά την παραλαβή των 140 αντικειμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες,  ότι πρόκειται να γίνει μια διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή οργάνωσης  των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, αλλά δεν καθόρισε ημερομηνία για το συνέδριο ή τον αριθμό των χωρών ή επιστημονικών ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Τα τεμάχια που ανακτήθηκαν από την Αμερική και τη Γαλλία, είχαν βγει από την Αίγυπτο παράνομα και έπειτα από συντονισμένες νομικές και διπλωματικές προσπάθειες  έγινε δυνατή η επιστροφή τους, αφού αποδείχθηκαν ότι ήταν από την Αίγυπτο και προϊόντα παράνομων ανασκαφών.

Ο διευθυντής του τμήματος αρχαιοτήτων  του αιγυπτιακού υπουργείου, Αλί  Αχμέντ, είπε ότι τα ανακτηθέντα αρχαιολογικά αντικείμενα είναι  από παράνομη διάνοιξη  αρχαίων τάφων από αρχαιοκάπηλους.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχαιολογικά αντικείμενα τα οποία έχουν βγει λαθραία από τη χώρα, αλλά  το υπουργείο παρακολουθεί τους οίκους δημοπρασιών σε όλον τον κόσμο για να εντοπίσει θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου που τίθενται σε πωλήσεις, σύμφωνα με το ‘Σκάι Νιουζ αλ Αράμπια’.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: