16.3.15

Υψώματα Γκολάν: Βρέθηκε χάλκινη προσωπίδα του θεού Πάνα
Δημοσίευμα της 15ης Μαρτίου 2015, στο Τελ Αβίβ,  αναφέρει  ότι στην περιοχή  των Υψωμάτων του Γκολάν,  στην τοποθεσία ‘Σουσσίτα’, όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη Ίππος, μέρος της Δεκαπόλεως,  οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Χάιφα,  ανακάλυψαν μια σπάνια χάλκινη προσωπίδα του αρχαίου θεού Πάνα.


Σύμφωνα με τους ειδικούς η προσωπίδα χρονολογείται από το πρώτο ή δεύτερο αιώνα μ.Χ. που αντιστοιχεί στην περίοδο της ρωμαϊκής κατάκτησης.

Ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων Δρ Michael Eisenberg, δήλωσε ότι τέτοιες μάσκες χρησιμοποιούνταν προφανώς για θρησκευτικές τελετές, αλλά για αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει μια επιστημονική βιβλιογραφία.Αυτό, το εξαιρετικό, για την επιστημονική κοινότητα, εύρημα, ανακαλύφθηκε το φθινόπωρο του περασμένου έτους, αλλά, μόνο τώρα οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να μιλήσουν για αυτό. Όλο αυτό το διάστημα, οι επιστήμονες ασχολούνταν με την προσωπίδα, αφαιρώντας τη σχετική διάβρωση και πιθανές ζημιές που είχε υποστεί από τις ολέθριες επιπτώσεις του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται- συνεχίζει το ισραηλινό δημοσίευμα- ότι ο Παν, ήταν αρχαία ελληνική θεότητα της ποιμαντικής, της κτηνοτροφίας, της γονιμότητας και της άγριας ζωής.

Η γνωστή πόλη  Μπανιάς, δεν είναι τίποτε άλλο από το όνομα της πόλης του αρχαίου θεού του Πανός, «Πανιάς», που χτίστηκε στα παράλια της Μεσογείου κατά πάσα πιθανότητα περί τους 4ο -3ο π.Χ. αιώνες.

Σήμερα, ελάχιστα διατηρούνται από την πόλη Πανιάς.

Η χάλκινη προσωπίδα του θεού Πάνα θα παρουσιασθεί στο κοινό στο Μουσείο του Ισραήλ.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: