9.2.15

Υπόγειο Μουσείο Κεραμικής στην Καππαδοκία
Το πρώτο και μοναδικό υπόγειο Μουσείο Κεραμικής στον κόσμο, άνοιξε πέρυσι στην περιοχή της Καππαδοκίας στηνΤουρκία, από μια οικογένεια που ασχολείται με την κεραμική επιχείρηση επί πέντε γενιές, γράφει στις 9 Φεβρουαρίου 2015, η τουρκική εφημερίδα «Bugün».


Το υπόγειο μουσείο της Καππαδοκίας, που ονομάζεται «Güray Museum» είναι ο πρώτος σκαλιστός μέσα σε βράχο εκθεσιακός χώρος στον κόσμο και είναι εξαιρετικά δημοφιλές.
Βρίσκεται  στην περιοχή Άβανος στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας Νέβσεχίρ.

Άνοιξε μετά από πέντε χρόνια εργασίας του εργοστασίου κεραμικών Güray, το οποίο είναι το παλαιότερο εργοστάσιο κεραμικών στην Τουρκία και παρουσιάζονται σε αυτό 500 δείγματα κεραμικών.

Το Μουσείο είναι έκτασης 1500 τετραγωνικών  μέτρων και είναι σε βάθος 15 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Εκτός από μουσειακός χώρος χρησιμοποιείται και ως χώρος πολιτιστικών διοργανώσεων.

Ο ιδιοκτήτης του Μουσείου, Güray Tüysüz, είπε ότι ήταν το όνειρό του, εδώ και 20 χρόνια να ανοίξει ένα τέτοιο μουσείο και πραγματοποίησε την επιθυμία του με μια συλλογή κεραμικών που συνέλεξε στο διάστημα αυτό της εικοσαετίας.

«Το Μουσείο ήταν ένα όνειρο εδώ και 20 χρόνια. Κατάφερα με πολύ κόπο να συγκεντρώσω τα εκθέματα. Έχουμε σκαλίσει με τα μηχανήματά μας το βράχο, τον έχουμε διαμορφώσει σε ένα σύγχρονο μουσείο. Νομίζω ότι είναι το πρώτο μουσείο που είναι σκαλισμένο μέσα σε ένα βράχο.

Τα εκθέματά μας είναι, φυσικά, κεραμικά από την μακρινή αρχαιότητα, που αποτελούν την πρώτη εκθεσιακή ενότητα, ακολουθούν κεραμικά νεώτερων αιώνων και φθάνουμε στη σημερινή εποχή.

Υπάρχου κεραμικές δημιουργίες καλλιτεχνών που βρίσκονται ακόμη στη ζωή καθώς και εκθέματα από γνωστούς καλλιτέχνες της πρόσφατης ιστορίας μας.

Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνεται, επίσης, μια μεγάλη αίθουσα, όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να διοργανώσουν εκθέσεις, ένας χώρος καφέ και μια βιβλιοθήκη.

Ο Güray είπε ότι τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου του Βράχου θα γίνουν φέτος.
Το Μουσείο είναι ιδιωτικό, αλλά συνδέεται με  το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.grΔεν υπάρχουν σχόλια: