20.2.15

Τα τουρκικά πρότυπα για τον μπακλαβά


Πρώτη φορά το γλυκό μπακλαβάς έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.


Το τουρκικό Ινστιτούτο Προτύπων θέσπισε πρότυπα για τον τουρκικό μπακλαβά- ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Τουρκία- την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με τα τουρκικά πρότυπα ο  μπακλαβάς αποτελείται από ζύμη από αλεύρι, αλάτι, νερό, ελάχιστο ποσό λίπους και θα πρέπει να χρησιμοποιείται λευκή ζάχαρη. Θα πρέπει  να έχει χρυσό χρώμα, με ζεστό ζαχαρούχο σιρόπι, που δεν πρέπει να είναι σκληρός ή πυκνοδεμένος. Κάθε κομμάτι πρέπει να είναι τουλάχιστον μεγέθους 35 χιλιοστών.

Το Ινστιτούτο είπε ότι η προέλευση της λέξης «Μπακλαβάς» είναι τουρκική, ονομάζεται «Baklagu» ή Baklagi» στην παλιά τουρκική (περσομογγολική).

Το 2013, ο μπακλαβάς της  Γκαζιαντέπ (Αντιόχειας), καθιερώθηκε για πρώτη φορά ως τουρκικό προϊόν και έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και των προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων, ένας κατάλογος που έχει ως στόχο την προώθηση και την προστασία των ονομασιών των γεωργικών προϊόντων ποιότητας.

Ο μπακλαβάς της Γκαζίαντεπ έγινε, επίσης, το 16ο προϊόν από ένα μη μέλος της ΕΕ που έλαβε αυτό το καθεστώς προστασίας, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα του «Dünya Bülteni».

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: