29.1.15

Οι αρχαίοι Ευρωπαίοι έτρωγαν γάτες και σκύλους
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει νέα στοιχεία με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν των Ευρωπαίων (στην εποχή του Χαλκού,  πριν από 3.100 έως 7200 χρόνια) και συγκεκριμένα για τη διατροφή τους, η οποία περιελάμβανε κρέας σκύλων και γατών, αλλά και κουναβιών.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν  επιστήμονες του Καταλανικού Ινστιτούτου του Ανθρώπου και της Παλαιοοικολογίας και της Κοινωνικής Εξέλιξης (IPHES), όπως σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα που επικαλείται την Daily Mail.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει στα ανθρώπινα δόντια , οστά αυτών των ζώων, όπως βρέθηκαν στο σπήλαιο του El Mirador (Sierra de Atapuerca).

Αυτή η σπηλιά χρησιμοποιήθηκε από τους Ίβηρες στην νεολιθική και εποχή του Χαλκού ως μαντρί.

Οι άνθρωποι της εποχής, εκτός από τα βοοειδή έτρωγαν και μικρά αρπακτικά.
«Στο σπήλαιο του El Mirador τεμάχιζαν τα σκυλιά, διαχώριζαν το κρέας από τα οστά και τα μαγείρευαν», αναφέρει στη μελέτη του, η επικεφαλής της έρευνας Patricia Martin.

Σύμφωνα με την Μαρτίν, τέτοια τροφή για τους ανθρώπους, πιθανόν, να ήταν σε δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί  να αποκλείσει το γεγονός ότι το κρέας του σκύλου στην ιβηρική χερσόνησο, αποτελούσε σημαντική πηγή πρωτεϊνών και μια πολύτιμη  λιχουδιά.

Είναι, επίσης πιθανόν, ότι τα σκυλιά τα θανάτωναν για το δέρμα τους και έτρωγαν  άγριες γάτες και κουνάβια όταν το κυνήγι ήταν δύσκολο στα Αταπουέρκα Όρη- ένας γνωστός αρχαιολογικός τόπος, κοντά στην πόλη Μπούργκος, που χαρακτηρίστηκε ως  Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Εκεί βρέθηκαν μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα, όπως τα αρχαιότερα ανθρώπινα οστά στην Ευρώπη του Homo antecessor, και του Homo heidelbergensis.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: