27.1.15

Γεωργία: Ανακαλύφθηκε αρχαίος οικισμός του ΙΒ΄ αιώνα π.Χ
Ιανουάριος 27, 2015.

Τυφλίδα.

Γεωργιανοί επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τον αρχαίο οικισμό που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Ντιντνάουρι - Диднаури , στην κοιλάδα  Σιράκι- Шираки (περιοχή Ντεντοπλίστσαρο – Дедоплисцкаро, στη νοτιο-ανατολική Γεωργία, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, προστασίας Μνημείων και Επιστημών της Γεωργίας.


Ένα μεγάλο ανάχωμα ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2014 με τη βοήθεια των εικόνων που ελήφθησαν από δορυφόρο.

Πρόκειται για ερείπια ενός αρχαίου φρουρίου που περιβάλλεται από λίθινη οχύρωση και έχει μία τάφρο μισού μέτρου.

Στον αρχαιολογικό χώρο εστάλησαν εκπρόσωποι της γεωργιανής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι ερεύνησαν το χώρο που εκτείνεται σε περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα και τα ευρήματα έχουν δείξει στους αρχαιολόγους ότι ο οικισμός χτίσθηκε περί το 1200 έως 1100 π.Χ.


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια περιτοίχιση  από πέτρα, πηλό και ξύλα, πλάτους τριών μέτρων. Επίσης, βρέθηκε σήραγγα εκατό μέτρων, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρησιμοποιούνταν για την ύδρευση του οικισμού.

Σύμφωνα με μελέτη των επιστημόνων διεξήχθη το συμπέρασμα ότι ο οικισμός του Ντιντνάουρι καταστράφηκε  περί τον Ι΄αιώνα π.Χ. από έναν ισχυρό σεισμό.

Καθώς το έργο της αρχαιολογικής έρευνας-στα μέσα Ιανουαρίου 2015- βρισκόταν σε εξέλιξη, την τοποθεσία επισκέφθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων, Μιχαήλ Γκιορτζάντζε, ο αναπληρωτής υπουργός Λεβάν Χαρατίσβιλι και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Νικολόζ Αντίντζε που εξέτασαν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με το ‘Νόβοστι Γκρούζιε’.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: