1.1.15

Ο αρχαίος Παρθενώνας της Θεσσαλονίκης θάφτηκε κάτω από πολυκατοικία
«Τα ευρήματα από τον Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης, του 6ου π.Χ. αιώνα,  εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης»

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, στη βόρεια Ελλάδα, είναι εξοργισμένοι με την απόφαση να χτιστεί ένα συγκρότημα διαμερισμάτων σε χώρο που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ερείπια ενός αρχαίου ναού στην καρδιά της πόλης.


Πρόκειται για το Ναό της θεάς Αφροδίτης που μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη τον έκτο αιώνα π.Χ., κομμάτι κομμάτι από την πόλη του Αίνεια (στη Νέα Μηχανιώνα) και είναι πολύτιμος, λέει η πλειοψηφία των κατοίκων.

Το μνημείο, γράφει το ισπανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Arqueologia», βρίσκεται σε μια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Διοικητήριο (σημαίνει διοικητικό κέντρο).

Ο αρχαίος ναός ήρθε στο φως το 2000, μετά την κατεδάφιση ενός κτηρίου δύο ορόφων. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του, τα θεμέλια του ναού, όπου εντοπίστηκαν αγάλματα των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων και μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από αρχιτεκτονικά κομμάτια.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ναού, παραμένει στο Διοικητήριο, αλλά ορισμένα τμήματά του, συμπεριλαμβανομένων των κιόνων του ναού, καθώς και πολλά άλλα υπολείμματα εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Πλατεία Αντιγονιδών, θα μπορούσε να αναμορφωθεί σε δύο επίπεδα, έτσι ώστε,  ο ναός να ανακατασκευασθεί και να είναι ορατός στο σύνολό του, γράφει το δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: