8.12.14

Μυστικά του Δίσκου της Φαιστού μέσα από τη ματιά του Γκάρεθ ΌουενςΟ Γκάρεθ Όουενς στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης 30-10-2014


Καλεσμένος στην εκπομπή ΝΕΑ ΣΤΙΣ 7 ήταν ο εξαιρετικός άνθρωπος και καθηγητής Γκάρεθ Όουενς. Ο κύριος Όουενς είναι ένας από τους σημαντικότερους σημερινούς ερευνητές των αιγαιακών γραφών της Εποχής του Χαλκού, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Πτυχιούχος Κλασσικής Φιλολογίας και Αρχαίας Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ήρθε για πρώτη φορά να εργαστεί στην Ελλάδα το 1988, μετά από τη λήψη υποτροφίας του IKY με αντικείμενο τη μελέτη της Γραμμικής Β. Τόπος διεξαγωγής της έρευνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και διάρκειά της ένα εξάμηνο.

Το εξάμηνο κράτησε…25 χρόνια! Έγινε πιο Kρητικός και από εμάς που γεννηθήκαμε στην Κρήτη αγάπησε την Κρήτη τη Μεσσαρά τους ανθρώπους, την ιστορία, αλλά και το περιβάλλον του νησιού μας. Ερωτεύθηκε την γυναίκα του και δημιούργησαν  μια υπέροχη οικογένεια στο Ηράκλειο. Ο κ. Οουένς είναι ο δάσκαλος που ολοι θα θέλαμε να εχουμε, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση στις παραδόσεις και στην ιστορία μας μεταλαμπαδεύει τις πολύτιμες γνώσεις του στους φοιτητές του. Σήμερα συνεχίζει την έρευνά του και εργάζεται στο ΤΕΙ Κρήτης ως συντονιστής Erasmus έχει μάλιστα λάβει διάκριση ως πρεσβευτής του ERASMUS+ 2014-2020.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Καθηγητή Τζον Κόουλμαν, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε μία εκτεταμένη έρευνα πάνω στην επιγραφή του Δίσκου της Φαιστού. Σκοπός του έργου είναι να συνθέσουν την καλύτερη δυνατή ανάγνωση του Δίσκου, που αποτελεί το «Ιερό Δισκοπότηρο» της μινωικής γλωσσολογίας.


Mea culpa - το μινωικό ιερό βουνό στο Ρέθυμνο είναι ο Βρυσινας και όχι φυσικά Κοφινάς στα Αστερουσια κοντά στην Φαιστο, συγγνώμη για το lapsus linguae - mea culpa

με εκτίμηση
Γκαρεθ Όουενς


Καντιδάκη Ειρήνη neatv.gr

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: