5.11.14

Βουλγαρία: Έκθεση αρχαίων παιχνιδιών από Απολλωνία και ΜεσημβρίαΝοέμβριος 5, 2014.

Στη βουλγαρική πόλη Μπλαγκόεβγκραντ άνοιξε έκθεση με παιχνίδια της αρχαιότητας, τα περισσότερα από τα οποία είναι ηλικίας 2.600 ετών.


Η έκθεση έγινε στο Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο της πόλης και  είχε τον τίτλο: «Γνωρίζετε αυτό το αρχαίο παιχνίδι;»

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν παιχνίδια τα οποία ανακαλύφθηκαν, κυρίως,  στα ερείπια των αρχαίων πόλεων της  Απολλωνίας και της Μεσημβρίας, στην περιοχή Σούχιντολ και Μπούτοβο.

«Κάρα, άλογα, κουδουνίστρες σε σχήμα πετεινού, στρατιωτάκια του 3ου αιώνα π.Χ. και πολλά άλλα είδη είναι τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, στην περιοχή της Ντέβνια» (από την παλαιά ονομασία Ντεβίνα, όπου ήταν  η ρωμαϊκή Μαρκιανούπολις).

Τρεις κούκλες από τερακότα χρονολογούνται  στον Δ΄ αιώνα π.Χ. και είναι από την πόλη Μεσημβρία, όπως επίσης και πήλινα περιστέρια και άλλα πουλιά που χρονολογούνται μεταξύ του Ε΄ και του Γ’ π.Χ. αιώνων.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βέλικο Τάρνοβο, του αρχαιολογικού μουσείου Σόφιας, της Σωζόπολης και της μουσείου της Μεσημβρίας- Νέσεμπαρ.

Η έκθεση έχει εμπλουτισθεί  και με παιχνίδια της αρχαιότητας που βρέθηκαν στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Παρουσιάζονται επίσης και ξύλινα παιχνίδια μεταξύ των πήλινων, όπως είναι μία σβούρα, ένα γιο-γιο και άλλα, όπως σημειώνει το βουλγαρικό BGNES.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: